JMO: KÖMÜR İŞLETMECİLİGİ, SOMA’DAN SONRA KARAMAN ERMENEK’TEDE YENİ BİR FACİAYA NEDEN OLDU

30.10.2014

Jeoloji Mühendisleri Odası, Karaman İli Ermenek İlçesinde bulunan maden ocağında meydana gelen kazaya ilişkin 29 Ekim 2014 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Karaman İli -Ermenek İlçesi-Pamuklu Köyü Takan Deresi Mevkiinde yer alanve Has Şekerler AŞ. tarafından işletilmekte olan  kapalı ocak kömür madeni ocağında 28.10 2014 tarihinde öğle saatleri yemek arası süresi içerisinde meydana gelen ve henüz nedeni tam olarak  bilinmemekle birlikte, su boşalımı sonucu; 15 işçinin kendi imkanları ile kurtulduğu, 17 işçinin  ise  işletmede mahsur kaldığı ilk açıklamalardan anlaşılmaktadır. Olayın meydana gelmesinden sonra Odamız Konya Şube Yönetim Kurulu Üyeleri olay mahalline intikal ettirilmiş olup, gelişmeler halkında sürekli olarak bilgi aktarmaktadırlar.

Alandan gelen ilk bilgilere göre, işletmenin üst kotlarda bulunan eski galerilerinde biriken sular, galeri duvarlarının incelerek zayıflaması ve sonuçta yıkılmasıyla halen faaliyette bulunan alt kotlardaki galerilere doğru ani bir şekilde boşaldığı, olayın meydana geldiği andan itibaren ocakta su seviyesinde yükselmenin devam etmekte olduğu bildirilmektedir. Bu durum, eski galerilerde biriken suların alt kotlardaki galerilere boşalımının halen devam ettiği anlamına gelmektedir. Ocakta eski ve halen faaliyet gösterilen galerilerin boyutları (hacimleri) ile ilgili henüz bilgi edinilememiştir. Eski galerilerde su seviyesi gözlemi yapılabilecek bir olanak olup olmadığı, bu tür bir gözlem için bir girişimde bulunulup bulunulmadığı konusunda da bir bilgi mevcut değildir. Bu konuda en kısa zamanda bilgi edinilmeye çalışılmaktadır.

Öte yandan, ocakta yeralan kömürün Miyosen yaşlı kırıntılı seri içinde yeralmakta olduğu, bu genç serinin çevresi ve olasılıkla tabanının;Mesozoyik yaşlı allokton ve genelde geçirimsiz birimlerin hakim olduğu kaya birimlerinden oluştuğu, bölgesel özellikleri dikkate alındığında, allokton birimin, boyutlarının bir kaç kilometre kareye ulaşabilen geçirimliliği yüksek,yeraltısuyu içeren karbonatlı kayaç blokları içerebildiği anlaşılmaktadır.  Alandan gelen ilk bilgiler, su boşalımının yeraltısuyu sistemiyle ilgili olmadığı yönünde olmasına karşın, allokton birimlerin bu genel karakterinin gözardı edilmemesi gerektiği düşünülmektedir. Bununla birlikte, su baskını meydana gelen maden ocağının bulunduğu alanda yerel jeolojik yapı ile ilgili henüz ayrıntılı bir bilgiye ulaşılamamıştır. Jeolojik yapıya ilişkin bilgiler ışığında bu olasılık yeniden değerlendirilecektir.

Bununla birlikte,  su baskınına neden olan suyun kaynağı ile ilgili bilgi edinmek amacıyla tahliye edilen sudan örnekleme yapılması için gereken girişimlerde bulunulmuştur. Yapılacak olan izotop analizlerinden bu doğrultuda bilgi edinilmeye çalışılacaktır.

Ayrıca ocağın bulunduğu konum ve işletme galerilerinin kotu, galerilere çevredeki baraj göllerinden su gelişini mümkün kılmamaktadır. Ermenek Baraj gölünün maksimum su kotu, işletmenin en derin noktasından daha düşüktür.

Yeni veri ve bilgilere ulaşıldıkça, daha sağlıklı değerlendirmeler yapılabilecektir. Ayrıca  TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, bir uzman ekiple mahalline yarın sabah intikal edecektir. Ekip tarafından yapılacak incelemeler kamuoyu ile paylaşılacaktır. Saygılarımızla

Hüseyin ALAN
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası 
Yönetim Kurulu Başkanı