KAMUDA ÇALIŞAN MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARININ ÖZLÜK HAKLARI VE EKONOMİK TALEPLERİ HK. YAZI SENDİKA KONFEDERASYONLARINA GÖNDERİLDİ

12.07.2023

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz 12 Temmuz 2023 tarihinde kamuda örgütlü sendika konfederasyonlarına 1 Ağustos'ta başlayacak olan toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde "Kamuda Çalışan Mühendis, Mimar Ve Şehir Plancılarının Özlük Hakları Ve Ekonomik Talepleri" hakkında TMMOB görüşünü iletti.

KAMUDA ÇALIŞAN MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARININ ÖZLÜK HAKLARI VE EKONOMİK TALEPLERİ HK.

Kamu emekçilerinin maaş ve özlük haklarının belirleneceği Toplu Sözleşme süreçleri içerisinde kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısı üyelerimiz olması sebebiyle TMMOB, toplu sözleşme süreçlerinin doğal bir parçasıdır.

Toplu sözleşme süreçleri sadece maaş artışı pazarlığı yapılan değil, emekçilerin çalışma yaşamına ilişkin ekonomik, sosyal ve özlük sorunlarına çözüm aranan süreçlerdir. Ancak kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısı meslektaşlarımız ekonomik ve sosyal haklar açısından oldukça ciddi kayıplar yaşamıştır. Ekonomik koşulları, üstlendikleri sorumluluklara ve almış oldukları eğitime uymayan bir düzeye geriletilmiştir.

Son dönemde sağlık alanında hekimlere, hukuk alanında hakim-savcılara ve polisler gibi diğer meslek gruplarına yapılan ekonomik iyileştirmeleri kapsayan düzenlemeler ile birlikte bu meslek çalışanları ile mühendis, mimar ve şehir plancıları arasındaki ekonomik fark açılmıştır.

Benzer iyileştirmelerin kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde özel bir önemi bulunan meslektaşlarımıza da yapılması zorunluluk haline gelmiştir.

Ülkemizin; sanayileşmesi, kalkınması ve gelişmesi açısından hayati öneme sahip meslekleri icra eden bizlerin ekonomik sorunlarının çözülmesi ve meslek onurumuzun korunması konusunda adımlar atılmasını beklemekteyiz.

Mühendis, mimar ve şehir plancılarının daha iyi koşullarda çalışma, emeğinin karşılığını alma ve hak ettiği şekilde yaşayabilme talepleri dikkate alınmak zorundadır. Sorunlarımızın aşılması için:

  • Ücretli kesimlerin omuzuna yıkılan vergi yükü hafifletilmeli, bütçe gelirleri büyük oranda kar, faiz ve servetin vergilendirilmesine dayanmalıdır. Kamu çalışanları ücretlerinde yapılan gelir vergisi dilimine bağlı mağduriyet giderilmelidir.
  • Çalışma dönemlerinde ücret kalemlerden biri olan ek ödeme emekliliğe yansıtılmalıdır. Başmühendis, Başmimar, Mühendis, Mimar, Bölge Plancısı ve Şehir Plancılarının mali haklarında iyileştirme ancak %130 ile %150 olan Ek Ödeme oranlarının, %180 ile %200 seviyesine yükseltilmesi ve emekli keseneğine yansıtılması suretiyle mümkün olacaktır.
  • Kamuoyunda 3600 ek göstere düzenlemesi olarak bilinen çalışmada kamuda çalışan meslektaşlarımızın ek göstergeleri 4200’e çıkartılmış ancak yansıtma oranları %145’te sabit kaldığı için herhangi bir fayda sağlamamıştır. Ek gösterge oranlarının mühendis, mimar, şehir plancıları için yeniden düzenlenmesi, çarpan grubu değişen diğer çalışanlar gibi bu çalışanların da emeklilikte hak ettiklerini alabilmeleri için çarpan grubunu bir üste çıkaracak yeni ek gösterge rakamlarının belirlenmesi gereklidir. Bunun için de beklenen asgari durum 1. derecenin 4. kademesindeki mühendis, mimar, şehir plancısı için ek göstergenin 6400 olmasıdır.
  • Kamuda çalışan toplam personel içerisinde teknik hizmetler sınıfına tabi kamu çalışanı sayısı oldukça yetersizdir. Mühendis, mimar, şehir plancılarının kamuda istihdam, atama ve güvenceli kadro konusunda ihtiyaca uygun alım talebi yaratılmalı ve buna uygun bütçe ayrılmalıdır.
  • İstihdamın artırılması için kamunun işlerinin kamu adına görev yapan devlet memurlarınca yapılması, bu kapsamda taşerona devredilen tüm sözleşmelerin iptal edilerek bu işler için kamu istihdamının sağlanması ve ücretlerin de insanca yaşam düzeyine çıkartılması zorunluluktur.
  • Teknik Hizmetler Sınıfı kapsamında ödenen Özel Hizmet Tazminatının tavan oranı arttırılarak en az %260 olmalıdır ve bu oran emekli aylık ücretlerine de yansıtılmalıdır.

Ek gösterge, ek ödeme ve ücret iyileştirmelerine yönelik düzenlemelerin mühendis, mimar ve şehir plancısı meslektaşlarımıza ekonomik artış sağlayabilmesi amacıyla taleplerimize sahip çıkacağınıza ve bu konuda yapılan mücadeleyi birlikte büyüteceğimize inanıyoruz.

Bu çerçevede, içeriği Birliğimizce hazırlanan ve TBMM Komisyonlarına da iletilmiş olan konuya ilişkin taleplerimizi kapsayan kanun taslaklarının da gündeme alınması, kamuoyu oluşturulması ve hayata geçirilmesi amacıyla sizlere ekte iletiyoruz.

Konfederasyonunuzun sorunlarımızın ve taleplerimizin her aşamada gündeme taşınması, çözüm önerilerimizin hayata geçirilmesi konusunda göstereceği ilgi ve destek için Birliğimiz adına şimdiden teşekkür ediyorum.

Saygılarımızla,

Emin Koramaz
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı