MADENMO: AMASRA'YI UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ!

14.10.2024

TMMOB Maden Mühendisleri Odası 14 Ekim 2024 tarihinde "Amasra'yı Unutmadık, Unutmayacağız, Unutturmayacağız!" başlıklı bir basın açıklaması yaptı.

AMASRA'YI UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ!

2 yıl önce bugün Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait yeraltı kömür ocağında meydana gelen facia sonucunda 43 maden emekçisi hayatını kaybetti. Daha önceki facialardan sonra olduğu gibi önlemler yine alınmadı, ihmallerin sorumluları yine göz ardı edildi ve Amasra’nın ardından da maden emekçileri yaşanan facialar sonucunda hayatını kaybetmeye devam etti. Yürütülen soruşturmalarda, gerçek sorumlular görmezden gelinirken salt maden mühendisleri suçlanarak, günah keçisi ilan edilerek sistem ve sistemden her aşamada nemalananlar, gerçek sorumlular ve görevlerini ihmal edenler toplumun gözünden kaçırılmaya çalışıldı.

Amasra kömür havzasında yapılan özelleştirmelerle havzanın bütünlüğü bozulurken yaptığımız uyarılar gerek iktidar gerekse ilgili kurumlar tarafından duymamazlıktan gelinmiştir. Yapılan özelleştirmeler sonucunda, Türkiye Taşkömürü Kurumu havzada dar bir alanda üretim yapmak zorunda kalmış, üretimden işçi sağlığı ve iş güvenliğine kadar planlama yapma imkanı zorlaşmış, teknik olarak madencilik faaliyeti yürütülmesi için gerekli şartlar yok edilmiştir. Sahada işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik gerekli yatırımlar yapılmazken denetim mekanizması da yine işlememiş, buna rağmen sahada faaliyetler devam ettirilmiştir.

Yürütülen soruşturmada, yargılama kapsamı daraltılmaya çalışılarak asıl sorumlular gizlenmeye çalışılmış, soruşturma müessese müdürlüğü ekseninde kısıtlı tutulmaya çalışılmıştır. Sahada gerekli ekipman, personel ve teknik yatırımları yapmakla sorumlu olduğu halde yapmayan ve özelleştirme uygulamalarıyla havzada madenciliği özel sektörün kontrolüne bırakarak facia yaşanan sahada kamunun üretim gücünü yok eden karar verici konumunda bulunan kurum üst yönetimi ve siyasi iktidar görmezden gelinmiştir. Mevcut sistem yine birkaç maden mühendisi meslektaşımızı günah keçisi ilan ederek tüm aksaklıklarını ve ihmallerini gizlemeye çalışmıştır.

Olayın başından itibaren soruşturma ve yargılama süreçleri Odamız tarafından yakından takip edilmiş, Odamız Bartın Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “bağımsız gözlemci” olarak görevlendirilmiştir. Olayın gerçekleştiği alanda inşa edilen barajların 13 Mart 2023 tarihinde tahlisiye ekiplerince kaldırılması çalışmasına Odamızca oluşturulan 10 kişilik heyet tarafından “bağımsız gözlemci” olarak katılım sağlanmış, yangının tekrar başlaması ve ocakta küçük çaplı bir patlamanın meydana gelmesi nedeniyle barajlar yeniden kapatılmıştır. Ayrıca, 2024 yılı ağustos ayında mahkeme tarafından yazılı olarak Odamızdan ocağın açılıp açılamayacağına dair bir rapor istenmiş, Zonguldak Şubemiz tarafından oluşturulan bir komisyon tarafından bilimsel verilere dayanılarak “ocağın belirli önlemler alınması koşuluyla açılabileceği” görüşüyle hazırlanan rapor mahkemeye sunulmuştur.

Amasra ve yaşanan tüm maden facialarında gerçek sorumlular hesap vermedikçe, ihmallerle, hatalarla ve kâr hırsıyla maden emekçilerinin canlarını hiçe sayanlar ortaya çıkarılmadıkça toplumun vicdanı rahatlamayacaktır. TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak Amasra faciası ile ilgili tüm süreçleri yakından takip etmeye devam edeceğiz. Yargılama kapsamı genişletilmeli, bu faciaları yaşatan gerçek sorumlular hesap vermelidir.

Amasra’yı Unutmadık, Unutmayacağız, Unutturmayacağız!

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu