MADENMO: YAŞAM İÇİN KARDEŞLİK İÇİN BARIŞ HEMEN ŞİMDİ

24.08.2015

Maden Mühendisleri Odası, 20 Ağustos 2015 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

YAŞAM İÇİN
KARDEŞLİK İÇİN
BARIŞ HEMEN ŞİMDİ

7 Haziran seçimlerinden sonra başlayan iktidar hesapları sonrasında yaşanan "Suruç Katliamı" ve "polislerin enselerinden vurularak öldürülmesiyle" çatışma ortamı yeniden başlatılmıştır.

AKP`nin tek başına iktidarı için bir yandan koalisyon görüşmeleri sona erdirilip, halkın % 95`inin iradesiyle oluşturulan TBMM`nin feshedilerek seçimlerin yenilenmesi, diğer yandan ülkemiz şiddet ve terör ortamına sokularak kaosa sürüklenmektedir.

Yaratılan kaos ortamı, yaşanan çatışmalar ve misilleme eylemleriyle büyümektedir. Öncelikle yaşamını yitiren tüm yurttaşlarımızın ailelerine başsağlığı diliyoruz.

Yaşanan olaylar sonucunda dün itibariyle 64 vatandaşımız yaşamını kaybetmiştir. Ancak Hakkari`de öldürülen askerimizin Silvan‘da yaşanan olaylarda yakılan evinden son yolculuğuna uğurlanması, ölenin kim olursa olsun bizim insanımız olduğunu,  yaşanan olayların yanlışlığını ve halkımızın AKP`nin iktidar hesaplarına nasıl kurban edildiğini bir kez daha göstermiştir.

Buna karşın siyasal düzlemde 7 Haziran seçimlerinde HDP tarafından elde edilen başarı, PKK`nın silahlı eylemleriyle barış için siyasi çözüm arayışlarını çıkmaza sokmaktadır. Yaşanan tüm şiddet eylemlerini ve çatışmayı büyütecek tüm girişimleri kınıyoruz.

Ölen askerimiz de, sivilimiz de bu ülkenin yoksullaştırılan, her alanda ezilen emekçilerinin çocuklarıdır. Yaşanan kaos ve savaş ortamları her zaman, her anlamda öncelikle yoksulları ve ezilenleri vurmaktadır. Yoksullar daha yoksullaşırken, işsizlik vb. ekonomik ve sosyolojik sorunlar da hızla artmaktadır.

Eşit yurttaşlık temelinde halkların kardeşliği ve eşitliği anlayışı ile eşit, özgür, demokratik, laik ve bağımsız bir Türkiye için ölüme karşı yaşamı, savaşa karşı barışı savunmanın zamanıdır. Yitirdiğimiz gencecik insanların yiten hayallerinin, yok edilen umutların, yalnız kalan ailelerinin, vebali çok ağırdır. Barışı tesis etmenin sorumluluğu hepimize aittir.

Maden Mühendisleri Odası olarak üyelerimizi ve halkımızı kardeş kanının dökülmediği, silahların sustuğu ve gömüldüğü, barışın egemen olduğu bir ülke hayaline sahip çıkmaya çağırıyoruz.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası
20 Ağustos 2015, Ankara