MAKİNA HANGAR VE TEKNOLOJİ MERKEZİ AÇILDI

10.02.2024

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin yürütücülüğünü üstlendiği Makina Hangar | Mühendislik ve Teknoloji Merkezi'nin açılışı10 Şubat2024 tarihinde gerçekleştirildi. Açılışa TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, TMMOB Yönetim Kurulu Üyeleri Feramuz Aşkın ve Cevahir Efe Akçelik katıldı.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz'ın gerçekleştirdiği açılış konuşması şu şekilde:

Sayın Belediye Başkanı, Makina Mühendisleri Odamızın ve Odamıza Bağlı Şubelerin, temsilciliklerimizin Değerli başkanları Yöneticileri, Değerli Meslektaşlarım, Sevgili Konuklar, Sevgili Dostlar,

TMMOB Yönetim Kurulu ve şahsım adına sizleri dostlukla selamlıyorum.

Makina Mühendisleri Odamızın İstanbul Şubemiz tarafından yapım çalışmaları tamamlanan Makina hangar mühendislik ve teknoloji merkezi ve Suat Sezai gürü uygulamalı eğitim merkezi   açılış etkinliğinde aranızda olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum.

İstanbul’da ve özellikle de Kartal ilçesinde çocuklarımızı, öğrenci üyelerimizi ve meslektaşlarımızı  bilim ve teknoloji ile buluşturacak olan bu tesiste  kurslar düzenlenecek, teknik ve sosyal konularda etkinlikler yapılacak. Kurulacak laboratuvar ve atölyelerde deney setleri ve kurulu düzenekler aracılığıyla bilimsel ve teknolojik bilgiler uygulamalı olarak gösterilecek. Bilim ve teknik halkla buluşturulacak.

Sevgili Dostlar,

İnsanlık tarihinin ortak ürünü olan, nesiller boyu aktarılarak bugüne taşınan bilgi, teknik ve teknoloji kamusal niteliktedir. Bu nedenle de bir avuç ayrıcalıklı kesim için değil halkın ortak çıkarları için kullanılmaları gerekir.

Bizler, bu ülkenin okumuş çocukları bilimin ve tekniğin savaş ve yıkım için değil, barış içinde bir arada yaşam için kullanılabileceğine, yeni buluşların, inovasyonların çok uluslu şirketin kasalarını doldurmak için değil, insanlığın genel refahını artırmak için kullanılabileceğine inanıyoruz.

Teknolojik gelişmelerin özgür ve refah içinde yaşamak için kullanıldığı bir dünyanın olanaklı olduğuna inanıyoruz.

Esasen tüm mücadelemiz de bu dünyayı birlikte kurmak için…

Bu mücadelede bir adım olarak gördüğüm Bilim ve Teknoloji Hangarımız bilgi ve tekniğin yaygınlaşmasını, ihtisaslaşmasını ve toplumsallaşmasını sağlayacak.

Bu kadar anlamlı bir amaca hizmet eden bu projeyi düşünen ve hayata geçiren Makine Mühendisleri Odamızı, Makina Mühendisleri Odamızın İstanbul Şubesini ve bu mekanı  İstanbul şubemize tahsis eden Kartal Belediyesi Başkanlığını yürekten kutluyorum.

Bu tesisin yapım sürecini koordine eden Metin Duruk, Battal Kılıç, İbrahim Tataroğlu, Ahmet Akçakaya ve İsmet Nura arkadaşlarımızın nezdinde fikir aşamasından gerçekleşme aşamasına kadar katkı, emek ve destek veren, herkese teşekkür ediyorum.

Gönül isterdi ki bu mekanı, bu mekanın şekillenmesi için tüm olanaklarını zorlayan, gecesini gündüzüne katan  sevgili Metin Duruk’la Metin abimizle birlikte açalım.

Metin abimizin şahsında,  Birliğimizin ve Odalarımızın çalışmalarına emeği geçen, sonsuzluğa uğurladığımız tüm değerlerimizi saygıyla özlemle anıyorum.

Onların bu örgüte verdiği emeğin karşılığını asla ödeyemeyiz.

Onlara olan minnet borcumuzu biraz olsun hafifletebilmenin yegane yolu anılarını  ve

mücadelelerini unutmamak ve yaşatmak olacaktır.

Sevgili Dostlar,

Yine gönül ister ki, ülkemizin asli ekonomik önceliği Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerin olsun, inovasyonun ve teknoloji yoğun üretimin desteklenmesi olsun.

Ama olmuyor. Olamıyor.

Zira siyasi iktidarın önceliği halk değil rant.

Siyasi iktidar bilime ve teknolojiye değil, inşaata yatırım yapıyor. Kent merkezlerinde kentsel dönüşüm diyerek rant amaçlı rezidanslar, AVM’ler yapıyor. Kamu Özel İşbirliği projeleriyle gereksinim olsun olmasın her kente havaalanı yapıyor, üniversite yapıyor. Kentin dış çeperlerinde ulaşılamayan devasa şehir hastaneleri yapıyor. Amaç ne? Amaç inşaat ve enerji sektörlerindeki az sayıdaki şirketi kollamak. Yandaş bir avuç şirketi ihya etmek.

Peki ya sanayileşme, üretim, yatırım?

Sevgili Dostlar,

Aklın ve bilimin yolundan saparsanız kendinizi kör bir karanlıkta, içinden çıkılmaz bir bataklıkta bulursunuz.

Bugün içinden geçtiğimiz derin krizin nedenini tam da burada aramamız gerekiyor.

Paramız bu kadar değersizleştiyse, gelirlerimiz bu kadar düştüyse, işletmeler yatırım yapamaz hale geldiyse, piyasada borçlar ödenemez hale geldiyse, işsizlik, hayat pahalılığı, yoksulluk bu denli arttıysa bunun nedeni yıllardır uygulanan yanlış politikalar ve öncelikler değildir de nedir?

Bugün mavi yakalısı, beyaz yakalısı, işçisi, memuru, mühendisi, doktoru hepimiz bu yanlış politika ve tercihlerin yıkıcı etkilerini gündelik hayatımızın her alanında iliklerimize kadar hissediyoruz.

Hayat pahalılığı baş edilemez boyutlarda artarken artmayan tek şey emekçilerin gelirleri…

Bu derin krizde kamuda çalışan arkadaşlarımızın payına üzerinde oynanarak düşük gösterilen resmi enflasyon rakamlarına dayalı maaş zamları, ücretli çalışan arkadaşlarımızın payına açlık sınırında maaşlar ve giderek artan oranda işsizlik, serbest çalışan arkadaşlarımızın payına ise baş edilemeyen maliyetler ve artan borç yükü düşüyor.

Hepimiz giderek daha zor koşullarda yaşıyoruz. Hepimiz giderek daha fazla yoksullaşıyoruz.

Kendi hayatımızdan geçtik gelecek kuşaklarımızın hayatları da çalınmış durumda. Ülke olarak büyük bir çöküş yaşıyoruz.

Bu çöküşten çıkış ancak kamucu, toplumcu değerlere sahip çıkmakla mümkün. Bunu başaracak olan da bizleriz.

Sevgili Dostlar,

Ocak ayı itibariyle genel kurul süreçlerine girmiş bulunuyoruz.

TMMOB’ye bağlı odalara üye yaklaşık 650 bin mühendis, mimar ve şehir plancısı geride kalan çalışma dönemlerini değerlendirecek, önümüzdeki dönemde yürütülecek faaliyetleri tartışacak ve oda kurullarını belirleyecek.

TMMOB’ye bağlı 24 odamızın illerde bulunan şube ve temsilciliklerinde başlayan bu süreç, Oda genel kurullarımızın tamamlanmasının ardından mayıs ayı sonunda gerçekleştireceğimiz TMMOB 48. Genel Kurulu ile tamamlanacak.

Makine Mühendisleri Odamızın Şube Genel Kurulları da bir hafta sonra 17-18 Şubat tarihinde yapılacak.

Genel kurul süreçlerimiz örgütlülüğümüzün demokratik geleneği olduğu gibi, örgütsel ve fikri yenilenmesinin de güvencesidir.

Hiç kuşkum yok ki, Birliğimizin mesleki-politik yönelimlerinin belirleneceği genel kurullarımız, TMMOB’nin tarihsel birikimine ve demokratik değerlerine yakışır biçimde tamamlanacaktır.

Şube Genel Kurullarımızın bir demokrasi şöleni halinde geçeceğine, Odamızın halktan, emekten, bilimden, laiklikten   yana yurtsever  toplumcu çizgisini yarınlara umutla taşıyacağına yürekten inanıyorum.

Yeni dönemde görev alacak ve göreve talip olma özverisini gösteren tüm arkadaşlarımı kutluyorum.

Beni dinlediğiniz için hepinize teşekkür ediyor, Birlik Yönetim Kurulumuzun sevgi ve saygılarını sunuyorum