METEOROLOJİ MO: SEL VE TAŞKINLARI KENDİ ÇIKARLARINA ALET ETMEYE ÇALIŞANLARA LÜTFEN DİKKAT EDİNİZ..

13.06.2022

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası yaşanılan taşkın ve seller üzerine 13 Haziran 2022 tarihinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

SEL VE TAŞKINLARI KENDİ ÇIKARLARINA ALET ETMEYE ÇALIŞANLARA  LÜTFEN DİKKAT EDİNİZ...

YEREL YÖNETİMLER BAŞTA OLMAK ÜZERE TÜM HALKIMIZIN DİKKATİNE;

SEL VE TAŞKINLARI KENDİ ÇIKARLARINA ALET ETMEYE ÇALIŞANLARA DİKKAT!

YAŞANANLARI BİREYSEL VE TİCARİ ÇIKARLARI İÇİN KULLANMAYA ÇALIŞANLARA DİKKAT EDİNİZ LÜTFEN.

BU YAŞANANLAR YILLARIN BİRİKİMİDİR. BURADAN GERİ DÖNÜŞ İSE HALEN MÜMKÜNDÜR

Her dönemde toplum etkileyen olaylarda, bilim dışı yaklaşımlar ile toplumun duyarlılıklarından ve zaaflarından faydalanmaya çalışanlar olmuştur. Bundan sonrada olacaktır.

Son günlerde ülkemizde etkili olan yağışlar sonucu yaşanan sel ve taşkınlar konusunda meteoroloji alanında eğitimi olmayan bir çok kişi, meteorolojik ürünler ürettiklerini belirterek özellikle yerel yönetimlerden maddi çıkar sağlamaya çalışmasının yanı sıra basın yayın kuruluşları ve sosyal medya aracılığı ile toplumu da yanlış bilgilenmektedir.

İklim değişimini krize çevirmeye çalışan bazı kesimler şirketleşerek yerel yönetimlere meteorolojik ürünler adı altında hizmet satmaya çalıştığına ilişkin duyumlar alınmaktadır. Meteorolojik ürünler, meteorolojik parametrelerin ölçümü ile elde edilen parametrelerin, amacına göre ilgili meslek insanları tarafından değerlendirilerek elde edilmektedir.

Ülkemizde, meteoroloji alanında geniş bir ölçüm ağına sahip olan ve Dünya Meteoroloji Teşkilatı üyesi ülkelerin ürettiği ürünleri de kullanan tek kurum Meteoroloji Genel Müdürlüğüdür (MGM). Bu verilerden kimlerin ne şekilde nasıl ürün üretilebileceği ise mevzuatlar ile belirlenmiştir. Meteorolojik parametrelerin nasıl ölçüldüğünü bile bilmeyen kişi ve şirketlerin bu tür girişimleri konusunda çok dikkatli olmak gerekmektedir.

Bazı “uyanık” kişiler oluşturdukları yapılar ile özellikle yerel yönetimlerin bilgi eksikliğinden yararlanarak, yağışların ne zaman, nerede, hangi miktarda, oluşacağına, yıldırım takip gibi konuları da dahil ederek hizmet adı altında ticari faaliyetlere girişmeye çalıştıkları bilinmektedir. Bu konularda tüm bilgiler en kısa yoldan ve sağlıklı bir şekilde ancak MGM’den alınabilir.  

Bu şirketler MGM’nin yayınladığı verilere ulaşımınızı geciktirir. Mesleki uzmanlıkları olmadığı için verileri yorumlaması durumunda daha vahim sonuçlar oluşabilir.

Sel ve taşkınlar konusunda erken uyarı çok önemlidir.  Erken uyarı ile ancak can ve kısmen de mal kayıpları önlenebilir. Kentlerimizin planlarında ve alt yapılarında meteorolojik parametreler dikkate alınmadığından olağan sayılacak meteorolojik olaylar ne yazık ki afete dönüşebilmektedir. Bu nedenle bu günlerde yaşadıklarımıza şaşmamak gerekir. Ancak yaşananları kendileri için fırsata çevirmeye çalışanlara da dikkat etmemiz gerekmektedir..

Erken uyarı demek, verisine ulaşılan birkaç radar ya da uydu görüntüleri ile yapılabilecek iş değildir. Son zamanlarda sosyal medya olanaklarını kullanarak kendisini meteoroloji uzmanı ya da iklim uzmanı olarak tanıtan kişilerin bir kaç sayısal modele bakarak oluşturdukları internet siteleri ile söylemlerine ve yarattıkları algılara kanılmaması konusunda özellikle yerel yönetimler başta olmak üzere tüm halkımızı uyarıyoruz.

Sonuç olarak;

Basın yayın kuruluşları; Lütfen sosyal medya aracılığı ile yaratılan uzmanları kullanarak toplumu yanlış bilgilendirmeyin. Meteoroloji konusunda görüşlerine başvurduğunuz kişilerin lisans eğitimlerine dikkat ediniz. Söyledikleri belki hoşunuza da gidebilir ama meteorolojik parametrelerin nasıl ölçüldüğünü bile bilmeyen ve adına meteoroloji ve iklim uzmanı diyen sanal uzmanlara dikkat edin.

Yerel yönetimler; Artık lütfen fark ve kabul edin. Kentlerin planlanmasında ve altyapı projelerinde meteorolojik parametreler dikkate alınmadığı için bu sorunları bu boyutlarda yaşıyoruz. Bu konularda sizlere hizmet satmaya çalışan ve meteoroloji bilimi konusunda hiç bir eğitimi olmayan kişi ve şirketlere dikkat edin. Meteorolojik olaylar ile ilgili erken uyarıları konusunda, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün bilgilerine ve tecrübesine güvenin. MGM nin tahmin ve uyarılarına göre hareket edin lütfen. Yanlış bilgilenmeniz durumunda hem görevlerinizi tam olarak yapamazsınız hem de zaman ve ekonomik kayıplar yaşarsınız.

Mühendislik alanları ile ilgili yapılacak çalışmalarda 6235 sayılı TMMOB Kanunu ile kurulmuş Meslek Odalarının Yönetmeliklerini inceleyerek neleri nasıl yapabileceğinizi belirleyebilirsiniz.

Meslek Odası olarak yarım asrı geçen mesleki bilgi ve deneyimimiz ile ülkemizin hizmetindeyiz.

HER ZAMAN BAŞKA BİR YOL VARDIR.

TMMOB METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
YÖNETİM KURULU