TMMOB ADANA İKK 10 EKİM ANMASI: KATİLLER KAYBEDECEK, EMEK VE BARIŞ KAZANACAK

10.10.2023

10 Ekim 2015'te Ankara’da Emek Barış Demokrasi Mitingi’ne yönelik bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren 104 kişi katliamın 8’inci yılında Adana’da anıldı.

Anma Adana Tren Garı önünde gerçekleştirildi. Eyleme Adana’daki demokrasi güçleri, siyasi partiler ve 10 Ekim aileleri katıldı.

Basın açıklamasını KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Eser Demirçin okudu. Ankara Gar Katliamı’nın Cumhuriyetin 100 yıllık tarihinin en büyük katliamı olduğunu ifade eden Demirçin, aradan geçen 8 yılda asıl sorumluların yargı önüne çıkmadığını belirterek “Adalet mücadelemiz bu katliamda katillere yol verenler ve katliamın asıl sorumluları yargı önüne çıkarılıncaya ve cezalandırılıncaya kadar devam edecektir” dedi.

5 Haziran 2015 Diyarbakır ve 20 Temmuz 2015 Suruç katliamlarının ardından 10 Ekim’in yaşandığını ifade eden Demirçin,  “Her ne hikmetse her üç katliamın öncesinde güvenlik güçleri ortadan kaybolmuş, arama noktaları kaldırılmıştır! Her üç katliamın dava süreci de birkaç maşaya ceza verilerek kapatılmak istenmektedir. Ve katliamlar zincirinin iktidarı sarsılan AKP’nin yeniden çoğunluğu sağlamasıyla bıçakla kesilir gibi kesilmesi sürecin politik arka planı için kafalardaki en önemli soru olarak varlığını korumaktadır” dedi.

Katliamı gerçekleştirenlerin istihbarat tarafından takip edildiği, canlı bomba ihbarının olduğu, katliam sorumlularının istihbarat görevlileri ile katliam öncesinde ve sonrasında görüştüğünün çok sayıda belge ile kanıtlandığını hatırlatan Demirçin, “Katliam sorumlusu olmasına karşın kimliği tespit edilemediği iddia edilen, fotoğraf ve videolarda apaçık görünen ve X-Y diye kodlanan kişiler hakkındaki dosyada 5 yıldır tek bir işlem yapılmamıştır. Bütün evraklar avukatlarca sunulmasına karşın savcılığın aldığı kısıtlılık kararıyla dosya gizlenmektedir. Katliamın planlayıcısı ihbar edildiği, katliamdan bir gün önce kimlik bilgileri tespit edildiği halde hakkında hiçbir işlem yapmayan kamu görevlileri ve yargılama boyunca delilleri gizleyerek, evrak göndermekten imtina ederek görevini yapmayan kamu görevlileri hakkında tek bir işlem yapılmamıştır” dedi. 10 Ekim Katliamının unutulmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Demirçin, “Adalet mücadelemiz bu katliamda katillere yol verenler ve katliamın asıl sorumluları yargı önüne çıkarılıncaya ve cezalandırılıncaya kadar devam edecektir” dedi.