TMMOB BURSA KENT SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

29.01.2024

TMMOB adına düzenleyiciliğini TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu'nun üstlendiği 'Direnen kent mi Bursa' ana temalı Bursa 6. Kent Sempozyumu 26 Ocak 2024 tarihinde BAOB Ortak Salon'da gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışında TMMOB Bursa İKK Sekreteri ve Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek şöyle konuştu:

"TMMOB kurulduğu günden bu yana gerek mesleki alanlarda gerekse kamuyu ilgilendiren alanlarda mesleki etik ilkeleri çerçevesinde ve sadece kamu yararı bağlamında irdelemeler yaparak çözüm önerileri sunmakta, yanlış gördüklerine karşı ilgilileri uyarmakta ve gerekirse bu yanlışları hukuki mecralara taşımaktadır. Ülkemizin genelinde olduğu gibi Bursa özelinde de popülist siyasi kararlara ve sermaye baskısına paralel olarak kentsel mekanlarda ve doğal çevrede pek çok tahribat oluşmuş ve neredeyse her bir tahribat kaotik hal alan kronik kent sorunlarına dönüşmüştür. Ulaşım, Kentsel dönüşüm, Sanayi, Tarım, Altyapı ve buna benzer alanlar kronikleşen sorunlardan sadece birkaçıdır.

Bu sorunlara bağlı olarak TMMOB Bursa İKK olarak 2007 ve 2009 yıllarında 'Bursa Kentine Çözümler', 2011 yılında 'Dirençli Kent Bursa', 2013 Yılında 'Kimliğini Arayan Kent Bursa' ve 2015 yılında 'Kent Suçları ve Kent Mücadelesi' temalarıyla kent sempozyumlarımızı düzenledik. Bu yıl altıncısını düzenlediğimiz kent sempozyumumuzun temasına 'Direnen Kent Mi Bursa' diyerek aslında önemli bir sorgulamayı ve buna bağlı yüzleşmeyi gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz.Sempozyumun ilk oturumunda 'Kentsel Çevre-Kalkınma ve Kent Suçları' başlığı altında Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası ve Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubeleri'nden konuşmacılar yer alacak.

6 Şubat depremiyle birlikte yeniden yüzleştiğimiz afet gerçeğine bağlı olarak çok önemsediğimiz 'Felakete Dönüşen Afetler ve Bursa Gerçeği başlıklı ikinci oturumda Jeoloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubeleri ve Meteoroloji Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilciliği' nden konuşmacılar olacak.Elektrik Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubeleri 'Kendine Yeten Kentler ve Bursa' başlıklı üçüncü oturumda farklı alanlarda uzmanlaşmış profesyoneller ve akademisyenlerle yer alacak. 'Kent-Sanayileşme ve Kentli Hakları başlığı ile yapılacak son oturumda Makine Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Tekstil Mühendisleri Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubeleri' nden konuşmacılar olacak."

Sempozyumda, “Kentsel Çevre - Kalkınma Ve Kent Suçları” ana başlıklı ilk oturum moderatörlüğü TMMOB MO Bursa Şubesi 2. Başkanı Rahmi DEDE tarafından üstlenildi. TMMOB HKMO Bursa Şubesi YK. Üyesi İlker TOKDEMİR “Kırsal ve Kentsel Mülkiyetin Mekansal Planlama Uygulamaları ve Bursa Üzerine Etkileri”, Şehir ve Bölge Plancısı Doç. Dr. Ersan KOÇ “Kentsel Dönüşüm Projeleri, Deneyimler ve Bursa Gerçeği”, TMMOB Bursa İKK Sekreteri Şirin RODOPLU ŞİMŞEK “Kent Suçları Bağlamında Mimarlık ve Bursa’nın Geleceğine Bakış” ve Peyzaj Mimarı Doç. Dr. Merve ERSOY MİRİCİ- TMMOB PMO Bursa Şubesi 2. Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yalçın YILDIRIM “Bursa Kent Hakları Bağlamında Yeşil Alan Adaleti” sunumlarını gerçekleştirdiler.

İkinci Oturum “Felakete Dönüşen Afetler Ve Bursa Gerçeği” başlığıyla Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Hükmü ORHAN moderatörlüğünde gerçekleştirildi. TMMOB JMO Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin ER “Bursa’nın Deprem Gerçeği Üzerine Değerlendirmeler”, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Deprem İnisiyatifi Çalışma Grubu “Kentlerimizi Geleceğe Hazırlamak: Deprem Etkilerinin Azaltılması Üzerine Mimari Öneriler”, TMMOB İMO Bursa Şubesi, Geoteknik Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Eyüphan Avcı “Depremlerde Yerel Zemin Davranışları Bursa Örneği” ve TMMOB Meteoroloji MO İl Temsilcisi Feryal BİÇKİCİ “Bursa’nın Havası ve Suyu Üzerine Değerlendirmeler ve Sonuçlar” sunumlarını gerçekleştirdiler.

Üçüncü Oturum “Kendine Yeten Kentler Ve Bursa” başlığıyla MMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Emine KAYA moderatörlüğünde gerçekleşti. EMO Bursa Şubesi Başkanı Burak ÖZGEN “Yenilenebilir Enerji ve Bursa Üzerine Tartışmalar”, TMMOB ÇMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Can Umut Uzunoğlu “Bursa ve Genelinde Sürdürülebilir Entegre Atık Yönetimi”, Gıda Mühendisi Dr. Öğr. Üyesi Seda ALTUNTAŞ “Kentimiz ve Gıda Güvenliği”, TMMOB ZMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Barış Bülent AŞIK “Tarım Topraklarının Sürdürülebilir Yönetimi; Bursa İli Örneği” sunumlarını gerçekleştirdiler.

Son Oturumun moderatörlüğünü TMMOB KMO Bursa Şubesi Önceki Dönem Başkanı Mehmet KIRKA üstlenirken “Kent - Sanayileşme Ve Kentli Hakları” başlığı üzerine sunumlar gerçekleştirildi. TMMOB MMO Bursa Şubesi Başkanı Ahmet İhsan TAŞKINSEL “Bursa’da Sanayi Alanları ve Sanayileşmenin Bursa’nın Geleceğindeki Yeri”, TMMOB KMO Bursa Şubesi Başkanı Erkan Tekin MUTLU “Tehlikeli Kimyasalların Yönetimi ve Bursa Gerçeği”, TMMOB TMO Bursa Şubesi, Önceki Dönem Başkanı Füsun TAN EKREN “Tekstil Sektörünün Sürdürülebilirlik Temasında Su ve Hava Kirliliğine Olumsuz Etkilerinin Azaltılmasına Yönelik Öneriler”, TMMOB İMO Bursa Şubesi, Ulaştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Tözün BİNGÖL “Arazi Kullanımı ve Ulaşım İlişkisi, Bursa Örneğinde Değerlendirilmesi” sunumlarını yaptılar.

Ardından gerçekleştirilen Forumu ise TMMOB ZMO Bursa Şubesi Önceki Dönem Başkanı Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu yönetti ve soru cevap bölümüyle Sempozyum sona erdi.