TMMOB DEPREM GERÇEĞİNİ UNUTTURMAMAK İÇİN İZMİT'TEYDİ...

18.08.2014

Her yıl 17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümünde depremin yarattığı toplumsal sonuçlar konusunda kamuoyu duyarlılığını arttırmak, iktidarın rant ablukası sonucu oluşacak sosyal afet ve yıkımlara dikkat çekmek amacıyla düzenlenen TMMOB Depreme Duyarlılık Yürüyüşü bu yıl İzmit’te gerçekleştirildi. 

Marmara depreminin 15. yıldönümünde TMMOB adına İnşaat Mühendisleri Odası’nın yürütücülüğünü yaptığı yürüyüşe yüzlerce TMMOB üyesi ve deprem mağduru katıldı.

Yetkililere, vatandaşlara, teknik elemanlara sorumluklarını hatırlatmak ve depremlerde hayatını kaybeden vatandaşları anmak amacıyla düzenlenen yürüyüş için TMMOB üyeleri saat 02:00’de Merkez Bankası önünde toplandı.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, TMMOB’ye bağlı odaların yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda TMMOB üyesinin katıldığı yürüyüş Merkez Bankası önünden başladı ve Deprem Anıtı’nda sona erdi.

“TMMOB Depreme Duyarlılık Yürüyüşü” pankartı arkasında yürüyen, döviz, meşale ve TMMOB flamaları taşıyan kitle yürüyüş boyunca  “Deprem öldürmez, cehalet öldürür” "Depremi Unutma Unutturma", "AKP Uyuma Önlemini Al", "Depreme İnat Yaşasın Hayat" sloganları attı.

Deprem Anıtı’nda İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı birer konuşma yaptı.

Nevzat Ersan, 15 yıl önce herkesi derinden yaralayan, binlerce insanın canına mal olan ve yine binlerce kişiyi evsiz bırakan 17 Ağustos depreminin yıldönümü nedeniyle İzmit’te olduklarını belirterek, böylesi bir acı nedeniyle bir araya geliyor olmaktan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Ersan, “Her ne kadar yaşanan kayıplara çare olamasak da bundan sonra benzer acıların ve yıkımların yaşanmaması için yapacağımız çok şeyin olduğunu hatırlatmak için bugün sizlerle bir aradayız ve elbette siyasi erke, yerel yönetimlere sorumluluklarını hatırlatmak istiyoruz” dedi.

Ersan, doğal olaylar nedeniyle acı ve kayıp yaşıyor olmanın kabul edilemeyeceğini söyleyerek, aynı acıların tekrarlanmaması için yedi yıldır Depreme Duyarlılık Yürüyüşü düzenlediklerini ifade etti.  

Güvenli, sağlıklı ve nitelikli yapıların üretilmesi, işlevsel ve sağlıklı bir yapı denetim sisteminin kurulmasıyla depremlerde yaşanan kayıpların önüne geçilebileceğini kaydeden Nevzat Ersan, “Şu açık ki, yapılar gerekli mühendislik hizmetini aldığında yıkılmamakta, zarar görmemektedir. İnşaat mühendisliği her zeminde ve her şart altında güvenli yapı üretiminin mümkün olduğunu örnekleriyle kanıtlayan bir bilim dalıdır” diye konuştu.

Meslek odalarını işlevsizleştirme politikalarının yapı üretim ve denetim sürecini olumsuz etkilediğini belirten Ersan, “Ne yazık ki siyasi iktidar meslek odalarını işlevsizleştirmeyi asli amaç edinmiş görünmektedir. Dikkat edilirse, siyasi iktidar tarafından son dönemde mesleki alanımızda gerçekleştirilen kayda değer değişiklikler meslek odalarıyla ilgili olanlardır. Meslek odalarını, üyelerini ve üye uygulamalarını denetlemeyecek durumda bırakmak, yapı üretim sürecini denetimsizliğe ve kaosa terk etmek anlamına gelmiştir. Siyasi iktidar adeta Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini görmezden gelmekte, mühendislik mesleğini önemsizleştirmeye çalışmaktadır” dedi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ise, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen bir doğa olayının felakete dönüştüğünü söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Depremin 15. yılında düzenlediğimiz depreme duyarlılık yürüyüşünü tamamlıyoruz. Duymayan kulaklar duysun, görmeyen gözler görsün diye buradayız. Ülkemizin yüzde 98’i deprem kuşağında yer alıyor. Depremlerin afet olarak yaşanması halkımızın yazgısı değildir. Depremin felakete dönüşmesi önlenebilir. Yeter ki yapılaşmada bilimin gereği yerine getirilsin.”

Konuşmaların ardından depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.