TMMOB KOCAELİ İKK: 301 CAN İÇİN ADALET! SOMA'YI UNUTMADIK! UNUTTURMAYACAĞIZ!

14.05.2024

13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazasında 301 işçinin hayatını kaybetmesinin 10. yılında 13 Mart 2024 tarihinde İzmit Sabri Yalım Parkı’nda DİSK Kocaeli Bölge Temsilciliği, KESK Kocaeli Şube Platformu, TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu ve Kocaeli Tabip Odası çağrısıyla Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu olarak anma ve basın açıklaması yapıldı.

Platform adına basın açıklamasını Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Sekreteri Çetin Sözal okudu. Sözal, “Katliamın üzerinden tam 10 yıl geçse de 301 madencimizin acısı ve katliamın yarattığı öfke hala tazedir.”  dedi.

“Acımız ve öfkemiz hala taze çünkü bu 10 yılda aynı acıları tekrar tekrar yaşadık. 28 Ekim 2014’te Ermenek’te 18 madenciyi, 17 Kasım 2016’da Siirt Şirvan’da 16 madenciyi, 14 Ekim 2022’de Amasra’da 42 madenciyi, 23 Kasım 2022’de Şirvan’da 3 madenciyi ve son olarak 13 Şubat’ta Erzincan İliç’te 9 madencimizi göz göre göre gelen iş cinayetlerine kurban verdik. Hesabı sorulmayan her bir iş cinayeti bir yenisini beraberinde getirdi.” diye konuşan Sözal ekledi:

“Soma’nın 10. yılında bir avuç kömür için bir ömür verenleri bir kez daha saygıyla anıyor, yeraltında her gün iş cinayetleriyle, meslek hastalıklarıyla yüz yüze çalışmak zorunda olan madencilerimizi buradan selamlıyoruz. Bizler Soma’da yitirdiğimiz 301 madencinin geride bıraktığı acıyı ve öfkeyi yeni Somaların yaşanmaması adına geleceğe taşımakla yükümlüyüz. 10 yıldır her yıldönümünde bunu hatırlattık, hatırlatmaya da devam edeceğiz.

Sorumlular hesap verinceye kadar örgütlü mücadeleye devam edeceğiz. Soma için adalet arayışımızı sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.