TMMOB MMŞP GÜNCEL SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ BALIKESİR YEREL KURULTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

23.09.2025

TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri Balıkesir Yerel Kurultayı, 19 Eylül 2025 tarihinde Balıkesir Ticaret Odası Barış Aydın Meclis Toplantı Salonunda düzenlendi.

Kurultayda ilk olarak Divan oluşturuldu. Geçmiş dönemlerde Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu Sekreterliği yapmış olan Elektrik Mühendisi Nazmi Kacar'ın Divan Başkanlığı, Ziraat Mühendisi İbrahim Akbıyık Başkan Yardımcılığı, Makina Mühendisi Bilal Barsbey ile Mimar Süleyman Cengiz Dikici ise Yazmanlık görevlerini üstlendiler. 

Kurultayda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Divan Başkanı Nazmi Kacar kısaca “ülkemizin içerisinde bulunduğu tüm olumsuz koşullara rağmen meslek odalarının mesleğin sorunları ile uğraşısının yanı sıra bir yandan da kentlerimizi ve doğal çevremizi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından, Ormanlarımızı Orman Bakanlığından, Kültürel Mirasımızı Kültür Bakanlığından, Yer altı zenginliklerimizi ise Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığından korumak derdine düştüğümüzden” söz etti ve açılış konuşmalarına geçildi. 

Öncelikle TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Betül Dikici Kurultayı selamlamasından sonra Kurultayın işleyişi ve beklentiler üzerine değerlendirme yaparak TMMOB tarafından hazırlanan 34 maddelik sorunları kısaca özetledi.

Daha sonra TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Jeofizik Mühendisi Şevket Demirbaş özetle şunları söyledi: "Hepinizi TMMOB Yönetim Kurulu ve şahsım adına saygıyla selamlıyorum. Bilinmelidir ki mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı alanlarında yaşanan hak kayıpları ve itibarsızlaştırma girişimleri yalnızca meslektaşlarımızı değil, ülkenin geleceğini de doğrudan etkilemektedir. Bir zamanların en saygın meslekleri işsizlik ve güvencesizliğin simgesi haline gelmiş; gençlerimiz yurt dışında umut ararken, emeklilerimiz yaşamlarını yoksulluk içinde sürdürmek zorunda bırakılmıştır. Adaletsiz atamalar, düşük ücretler, ağır çalışma koşulları ile kadın ve engelli meslektaşlarımızın maruz kaldığı eşitsizlikler bu tabloyu daha da derinleştirmektedir. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen bizler, bilimin ve tekniğin ışığını rehber edinerek, örgütlü mücadelemiz ve dayanışmamızla ülkemizin aydınlık yarınlarını kurmaya kararlıyız. Bu sebeple önerileriniz kurultayımız için önemli ve değerlidir. Hepinizi tekrar TMMOB ve şahsım adına sevgi saygı ve dostluklara selamlıyorum. Kurultayımızın verimli geçmesini diliyorum."

Ardından Kurultaya, önergelerin belirlenmesi ve çalışma gruplarının oluşturulması için ara verildi. Verilen ara sonucunda Divana ulaşan tüm önergeler düzenlenerek görüşmelere geçilmeden önce TMMOB Balıkesir İl Koordinasyonu tarafından hazırlanan “19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü” basın açıklaması TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı Gaye Ergün Ersoy tarafından okundu.

Açıklama sonrası Kurultayda Divana verilen önergeler tek tek okunarak her madde için aleyhte veya lehte görüşler dinlenerek oylandı. Yerel kurultaya sunulan bu önergeler Ekim ayında Ankara’da yapılacak olan Merkezi Kurultay'a iletileceği bildirilerek etkinlik son buldu.