ON BİNLER, "HALKÇI BÜTÇE! DEMOKRATİK TÜRKİYE!" İÇİN ANKARA'DAYDI!

15.12.2014

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikası (KESK)'nın çağrısıyla on binlerce emekçi Ankara’da 2015 bütçesine karşı bir araya geldi. “Savaşa, Yoksulluğa, Talana Karşı, Halkçı Bütçe Demokratik Türkiye! Saraylar Değil Ekmeğimiz Büyüsün!” şiarıyla Sıhhiye Meydanı’nda gerçekleştirilen mitinge TMMOB ve TTB’nin yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü de destek verdi.

Türkiye’nin çeşitli kentlerinden gelen on binlerce kişi 13 Aralık 2014 Cumartesi günü sabah saatlerinde Ankara Garı önünde buluşarak Sıhhiye Meydanı’na yürüdü. TMMOB ve bağlı odaların yöneticileri ve çok sayıda üye de TMMOB pankartı altında buluşarak, hükümetin politikalarını protesto etti.

Sıhhiye Meydanı’nda yapılan mitingde, AKP hükümetinin piyasacı, sermaye yanlısı, emek karşıtı politikaları teşhir edilirken devrim, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. Ayrıca Roboski’li anneler de, katledilen çocuklarının fotoğraflarını taşıyarak savaşa karşı barıştan yana bir bütçe talebi ile kısa bir konuşma gerçekleştirdiler.

Mitingde ilk sözü alan KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, 2015 yılı bütçesinin emekçilerin yarattığı bir zenginlik olduğunu, halkın zenginliklerinin nasıl bölüşüleceğine ve kimin ne kadar pay alınacağına AKP hükümetinin sermayeden yana tek başına karar verdiğini söyledi. Özgen, AKP "Halktan topladığı ağır vergilerle, din ve muhafazakarlık örtüsü altında, baskıcı ve sömürücü 'yeni rejimini' inşa ediyor. İşçinin, emekçinin kazanımlarına, halkın birikimlerine el koyuyor. Yeni rejimle ne kastettiğinizi biliyoruz. Siz diktatörlük inşa ediyorsunuz. Bütçeniz de bunun ifadesi. Yaşamımızı ipotek altına almanıza izin vermeyeceğiz" diye konuştu.  

DİSK Genel Başkanı Kani Beko da, "AKP diktatörlüğü bizi teslim alamaz çünkü Türkiye'nin birçok yerinde işleri ve emekleri için emekçiler direniyor. AKP ise bütçenin eğitim, sağlık gibi birçok alanıyla işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında dahi ‘tasarrufa’ giderken saraylardan tasarruf etmiyor” dedi. Beko, iş cinayetlerinin durması için taşeronluğun kalkması ve 12 Eylül'den kalan sendika yasalarının değişmesi gerektiğini ifade ederek, "AKP hükümeti ekonomik kalkınma ile övünüyor. Ekonomi kalkınırken, bütün değerleri yaratan işçiler, emekçiler ölüyor, sakatlanıyor. Biz de milli gelirden payımızı istiyoruz. 4 kişilik bir aileye tek kişilik milli gelir verilmiyor" diye konuştu.

Miting, konuşmaların ardından Grup Kibele konseriyle sona erdi.