YARGI, TMMOB YÖNETMELİKLERİNİ YAYIMLAMAYAN “BAŞBAKANLIK”I YİNE REDDETTİ

05.02.2015

Ankara 11. İdare Mahkemesi Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere gönderilen “Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası Referans Belgesi Yönetmeliği”nin yeniden değerlendirilmesi gerektiği gerekçesiyle yayınlanmamasına ilişkin işleme yapılan itirazın Başbakanlıkça reddinin dava edilmesi sonucu TMMOB lehine karar verdi.

Mahkeme, TMMOB tarafından Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere gönderilen “Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası Referans Belgesi Yönetmeliği”nin yeniden değerlendirilmesi gerektiği gerekçesiyle yayınlanmamasına ilişkin 8.11.2013 gün ve 652 sayılı işleme yapılan itirazın reddine ilişkin 12.02.2014 tarih ve 36907875/210-02.11-30-111 sayılı Başbakanlık idare işleminin iptaline karar verdi.

Kararda, kamu kurumu niteliğinde mesleki bir kuruluş olan, tüzelkişiliğe ve özerk yapıya sahip davacı Birliğin isteminin, yönetmeliğe konu husus ile ilgili düzenleme yapma yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle Başbakanlıkça reddedilmesinde hukuka uyarlık bulunmadığı belirtildi.

Mahkeme kararı, bundan sonraki uygulamalar için de emsal teşkil etmesi nedeniyle önem taşıyor.