TMMOB ULUSLARARASI COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ KONGRESİ 2017 GERÇEKLEŞTİRİLDİ

19.11.2017

TMMOB Uluslararası Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi 15-18 Kasım 2017 tarihleri arasında Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsü Prof. Dr. Mithat Özsan Kongre Salonu‘nda gerçekleştirildi.

Kongrenin açılışında sırasıyla, Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çetin Cömert, HKMO Adana Şube YK Başkanı Yaşar Tanrıverdi, Harita ve Kadastro Mühendisleri  Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Candaş, FIG Başkanı Chryssy Potsiou, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Coğrafi Bilgi Dairesi Başkanı Dr. Akın Kısa birer konuşma yaptılar. Konuşmalar sonrası 13 firma ve  kurum-kuruluş stantlarının yer aldığı "Coğrafi Bilgi Teknolojileri Yazılım Fuarı" alanının açılışı yapıldı.

Yoğun bir katılımla tamamlanan kongrede 9 teknik oturum, 5 panel ve 2 poster oturumu gerçekleştirildi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz’ın açılış konuşması şöyle:

Değerli Meslektaşlarım, Değerli Hocalarım, Sevgili Öğrenciler

TMMOB adına Harita ve Kadastro Mühendisleri Odamız tarafından organize edilen Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongremize hoş geldiniz. TMMOB Yönetim Kurulu adına hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Kongrenin yapılmasında büyük emekleri bulunan Düzenleme ve Yürütme Kurulumuza, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odamız yöneticilerine, ev sahipliğimizi üstlenen Çukurova Üniversitesi rektörlüğüne, Oda çalışanlarımıza ve elbette görüşlerini bizimle paylaşacak bilim insanlarına teşekkür ediyorum. Oldukça yoğun bir programla 4 gün boyunca devam edecek kongrenin başarıyla geçmesini diliyorum.

Değerli Konuklar,

Ülkemizde bulunan 500 bini aşkın mühendis, mimar ve şehir plancısının meslek örgütü olan Birliğimiz, meslektaşlarımızın mesleki, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlardaki gelişimlerini sağlamayı amaç edindiği kadar, mesleki birikimlerini toplum yararına kullanmalarını sağlamayı da amaç edinmektedir. Bu amaçla meslek alanlarımızla ilgili tüm konularla yakından ilgilenerek, bu konular hakkında halkın çıkarları doğrultusunda görüş oluşturmaya çabalıyoruz.

Halkın çıkarını esas alan bu anlayışımız çoğu zaman rant çevrelerinin ve siyasi iktidarların hoşuna gitmiyor.

Rant için, para için, yandaşlarına imtiyaz sağlamak için şehirlerimizi, doğamızı, tarihimizi yani insanlığın ortak geleceğini yok sayan bu anlayışla uyuşmamız mümkün değil.

Derelerimizi, kıyılarımızı, meralarımızı yapılaşmaya açıp tabiatı yağmalayanlarla uyuşmamız mümkün değil.

Kamusal kaynaklarla kurulmuş büyük sanayi kuruluşlarını özelleştirenlerle, ortak zenginliklerimizi satanlarla uyuşmamız mümkün değil.

Şehirleri biçimsiz gökdelenlerle, kaçak yapılarla dolduranlarla, parklarımızı bahçelerimizi AVM yapanlarla uyuşmamız mümkün değil.

Tarihi yapılarımızı, ortak kültürel mirasımızı ortadan kaldıranlarla uyuşmamız mümkün değil.

TMMOB olarak bizler yıllardır açtığımız davalarla, yaptığımız kongre ve sempozyumlarla, hazırladığımız raporlarla bu yağma düzenini durdurabilmek kamusal değerlerimizi ve ortak geleceğimizi savunmak için büyük mücadeleler verdik. İktidar sahipleri aksini istiyor diye doğruları savunmaktan vazgeçecek değiliz.

Ne yazık ki bu ülkede doğruları ve halkın çıkarlarını savunmanın da bir bedeli oluyor. Bu yağma düzenine karşı mücadelenin en önemli mevzilerinden biri olan TMMOB’ye de bu bedeli ödetmek istiyorlar.

Kuruluş yasamızı değiştirerek, mesleki denetim yetkilerimiz kısıtlanarak, denetim adı altında vesayet uygulanmak isteyerek, yandaş basın tarafından hedef gösterilerek, hakkımızda mesnetsiz suçlamalarla davalar açılarak, üyelerimizin hakları gasp edilerek, oda yönetim kurullarımız görevden alınmak istenerek bizleri susturmak, yıldırmak istiyorlar. Bugüne kadar örgütlü yapımıza karşı gerçekleştirilen tüm bu saldırıları üyelerimizle birlikte verdiğimiz mücadele ve demokratik kamuoyunun desteğiyle geri püskürttük. İktidarın tüm bu saldırılarına rağmen bizler doğrudan ve halktan yana tavır almaktan asla geri adım atmadık, bundan sonra da atmayacağız.

Değerli Konuklar,

Bizim mesleğimiz insanlık tarihinin en başından beri, doğanın bilgisi ile insanın tekniğinin bir arada uygulanmasıdır. Doğanın verili koşullarını insanın yaşamını kolaylaştıracak biçimde dönüştürmek, gündelik hayatımızı ve çevremizi doğayla en uyumlu biçimde yapılandırmak mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki etkinliğinin özüdür.

Bu anlamıyla önümüzdeki 4 gün boyunca farklı boyutlarıyla tartışacağımız Coğrafi Bilgi Sistemleri, çok sayıda farklı mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı disiplininin ortak çalışma alanını oluşturmaktadır. Bu disiplinlerarası niteliği nedeniyle Harita ve Kadastro Mühendisleri Odamızın yürütücülüğü üstlendiği bu kongremizin düzenleme kurulunda 13 ayrı odamızdan temsilci bulunmaktadır.

Bilgisayardan çevreye, enerjiden madene, ormancılıktan doğan kaynaklara, ulaşımdan kriz yönetimine, kent planlamasından iletişime, altyapı uygulamalarından sanayileşmeye kadar her alanda Coğrafi Bilgi Sistemlerine dayalı teknoloji ve uygulamalara ilişkin bilgi ve çalışmalarımızı paylaşmak bu kongrenin temel amacıdır.

Konuşmamın en başında da söylediğim gibi bizler bilimin ve tekniğin halk için kullanılmasını benimsemiş bir örgütüz. Binlerce yıllık medeniyet birikimimizin ortak ürünü olan bilginin, tekniğin ve teknolojinin kamusal niteliğinin göz önünde bulundurularak halkın ortak çıkarı için kullanılması gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz.

Bilgi ve teknolojinin belirli kesimlere ait bir ayrıcalık olmaktan çıkartılarak kamusal bir nitelik kazandırılması aynı zamanda bilgi ve teknolojinin de sınırlarından kurtarılarak özgürleştirilmesi anlamına gelir. Özgür bilim, yeni teknolojik gelişmelerin ve bilimsel buluşların en önemli şartıdır.

Modern bilim nasıl ki ortaçağın skolastik düşüncesinin dar kalıplarının yıkılmasıyla geliştiyse, günümüzün teknolojisi de sermayenin kar odaklı kalıplarından kurtulduğunda yepyeni bir boyut kazanacaktır. Bilimin savaş ve yıkım için değil, barış içinde bir arada yaşam için kullanıldığı; yeni icatların bir avuç çok uluslu şirketin kasalarını doldurmak için değil, insanlığın genel refahını artırmak için kullanıldığı; teknolojik gelişmelerin çalışmaktan tükenerek değil, özgürce üreterek yaşayabileceğimiz bir yaşam için kullanıldığı bir dünya mümkün hale gelecektir.

Coğrafi Bilgi Sistemleri, sosyo-ekonomik, politik ve kültürel kaynakların topyekûn yönetimi gibi karmaşık karar-destek analizlerinde oynadığı rolle, tüm dünya ülkelerinde etkin bir teknolojik araç olarak kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde uydulardan alınan yüksek hassasiyete sahip konum bilgileri, yine uydulardan alınan görüntülerle artık çok daha hızlı bir şekilde birleştirilip, veri toplama süreçleri de oldukça kolaylaşmıştır. Tüm bu hızlı gelişmelerle birlikte coğrafi bilgiler artık çok daha sağlıklı ve dinamik bir biçimde yönetilip, paylaşılabilmektedir. Her türlü karar-destek faaliyetinin en önemli aracı haline gelen Coğrafi Bilgi Sistemleri, sadece teknik değil, sosyal ve kültürel alanda da birçok gelişmeyi yönlendirebilen çağımızın güçlü bir bilgi yönetim bakışıdır. Dünyamızın yüz yüze olduğu “göç”, “kıtlık”, “kuraklık”, “küresel ısınma”, “doğal afetler” gibi sorunlarla başa çıkabilmek için küresel anlamda coğrafi bilgi sistemlerini doğru analiz edip uygun biçimde kullanmamız gerekiyor. İnsanlık onuruna yaraşır bir yaşam düzeyine gelinmesi ve yaşanabilir bir çevre için coğrafi bilgi sistemleri en önemli gücümüzdür.

Önümüzdeki 4 gün boyunca gerçekleştirilecek panellerde ve yapılacak sunumlarda Coğrafi Bilgi Sistemlerinin farklı alanlardaki uygulamalarını ve bu alanlardaki yeni teknolojik gelişmelerinin göreceğiz. Hepimiz için faydalı bir kongre olmasını temenni ediyorum.

Barışın egemen olduğu özgür bir dünyada yaşamak dileğiyle hepinizi TMMOB Yönetim Kurulu adına saygı, sevgi ve dostlukla selamlıyorum.