TMMOB URFA İKK: CUDİ YANIYOR, SES VER! AKBELEN'E DOKUNMA!

30.07.2023

TMMOB Şanlıurfa İl Koordinasyon Kurulu'nun da aralarında olduğu Urfa Emek ve Demokrasi Platformu 30 Temmuz 2023 tarihinde Cudi'deki orman yangınına ilişkin bir basın açıklaması yaptı.

Canımız Akbelen'deyken, Cudi’de yakılan ormanlarla nefesimiz kesilmek isteniyor.

Yıllardır Gabar’da, Cudi’de, Dersim’de, Lice’de ormanlar, yüz yıllık tekçi aklın ürünü olup sistematik bir şekilde kesilmekte, yakılmaktadır. Toplumu ve doğasıyla barışmayan, düşman gören bu faşizan politikalar er geç kaybedecek doğa ve yaşam kazanacaktır.

Ülkenin dört bir tarafından her gün onlarca yangın haberi gelmektedir. Bu kırımlar ormana, doğaya, topluma karşı yürütülen tekelci rantçı kapitalist politikaların sonucudur.

Son olarak Cudi’de çıkan-çıkarılan orman yangını, her yıl güvenlikçi faşist politikalar gerekçesiyle tekrarlanan yangınların bir örneğidir ve muhatap kurumlar söndürmek için bir çaba sarf etmemektedir. Yetmezmiş gibi yerel halkın yangını söndürmesine de izin verilmemektedir. Onlarcası endemik olmak üzere yüzlerce türe ve milyarlarca canlıya ev sahipliği yapan Cudi ormanlarının yakılarak ekosistemin yok edilmesi ekolojik kırım suçudur. 

Cudi dağları ve ormanları tam olarak ekolojik kırım suç mahalline dönüşmüştür. Faşizan tekçi bakış açısıyla kriminalize edilen Cudi ormanları sahipsiz bırakılmaya çalışılmaktadır. Cudi’nin sesine ırk, tür, cins ayrımı yapmadan ses vermek  işlenmeye çalışılan ekolojik kırım suçunu engellemek için zaruridir.

 Lice’yi Marmaris’ten, Gabar’ı İkizdere’den, Dersim’i Kazdağların’dan, Cudi’yi Akbelen’den ayırmadan halkları tüm bu ormanların ekosistemin parçası olduğu bilinciyle yapılan kesme, yakma ve yakılmaya karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz. Cudi’deki yangının neden ve sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasını istiyoruz.

Aynı şekilde Akbelen’deki talan ve ekoloji kırımına karşı mücadele hepimizin sorumluluğundadır.Bugün yine Akbelen’de kırıma karşı direnenlerin karşısına jandarma çıkarılmış ve 18 gözaltı yapıldığı bilgisi ulaştırılmıştır.Devlet halka karşı Limak’ı cansiperane savunmaktadır.Bizler doğası yaşamı ve geleceği için direnen Akbelen ormanları savunucularının yanında olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyoruz.

Cudi’nin çığlığı hepimizin çığlığıdır, Cudi’de işlenen ekolojik kırım suçuna karşı ses olalım. Cudi’de yanan meşenin Akbelen’de kesilen çam ağacının çığlıkları aynı gökyüzünde yankılanmaktadır.

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu