AMASRA FACİASININ YILDÖNÜMÜNDE, BİR DAHA BÖYLE FELAKETLER YAŞAMAYALIM DİYE…

14.10.2023

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz Amasra Faciasının yıldönümü dolayısıyla 14 Ekim 2023 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

AMASRA FACİASININ YILDÖNÜMÜNDE, BİR DAHA BÖYLE FELAKETLER YAŞAMAYALIM DİYE…

Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesine bağlı yeraltı kömür ocağında 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen “grizu patlaması” sonucunda hayatını kaybeden 41 madencimizi saygıyla anıyoruz.

Ülkemizde yetkililerin sorumsuzluğu, patronların açgözlülüğü, siyasi iktidarın rant hırsı, insan hayatının umursanmaması nedeniyle acılar, katliamlar, ölümler hep emekçilere düşüyor.  

Bakın geçmişimize…Kozlu’da böyle öldük, Dursunbey’de böyle öldük, Karadon’da böyle öldük, Ermenek’te böyle öldük, Soma’da böyle öldük…

Ancak biliyoruz ki bu ölümler görünmez bir kaza değil, siyasi iktidarın neoliberal politikalarının sonucu olarak, kamu madenciliğinin yok edilmesinin, işçilerin sendikasızlaştırılmasının ve köleci çalışma sisteminin dayatılmasının ürünüdür.

20 yıllık iktidarı döneminde AKP, ülkeyi sermayenin rant sahasına çevirdi. Özerkliği ortadan kaldırılan Kamu İktisadi Teşekkülleri; teknik personel istihdamındaki kayırmacı yöntemler, liyakatsiz terfiler, etkin olarak yapılmayan denetimler sonucu madencilik, bilim ve tekniğin öngördüğü gereklilikleri karşılamayan, işçi sağlığı ve güvenliğine uygun çalışmanın ortadan kaldırıldığı alanlar haline getirildi.

Çok açıktır ki; Amasra faciası, madencilik bilgi ve birikiminin yok sayılmasının, sağlıklı, güvenli koşullarda çalışma gerekliliğinin görmezden gelinmesinin sonucudur!

Gerekli önlemleri almadan, güvenli koşulları oluşturmadan, madencileri yerin yüzlerce metre altına göndermek, denetim yapmamak,  kaza değil, cinayettir.

Madenci kardeşlerimizi göz göre göre ölüme yollayanlar bu cinayetin sorumlusudur. Madende güvenlik önlemlerini almayanlar bu cinayetin sorumlusudur. Madenlerin bu biçimde çalıştırılmasına izin verenler bu cinayetin sorumlusudur. Ve elbette madenleri vahşi bir sömürü ve rant kaynağı olarak kullanan siyasi iktidar bu cinayetin sorumlusudur.

Bizler bu sorumluların yargılanmasını, hesap vermesini istiyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız. Sorumluların suçlarının örtbas edilmesine izin vermeyeceğiz.

İnsanca yaşayabileceğimiz bir ülke ve insani koşullarda çalışabileceğimiz iş koşulları için hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.

EMİN KORAMAZ

TMMOB YÖNETİM KURULU BAŞKANI