TMMOB “ODTÜ’LÜLER CUMHURİYETİN İKİNCİ YÜZYILINA SAHİP ÇIKIYOR” FORUMUNDAYDI

21.11.2023

ODTÜ Mezunları Dernekleri, ODTÜ’nün demokrat, ilerici, devrimci ve laik geleneğinin ışığında; Cumhuriyet değerlerine ve Cumhuriyetin geleceğine sahip çıkıldığını göstermek için 18 Kasım 2023 tarihinde “ODTÜ’lüler Cumhuriyetin İkinci Yüzyılına Sahip Çıkıyor” forumu düzenledi.

TMMOB'yi temsilen TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Orhan Sarıaltun Foruma katılarak bir konuşma yaptı. Sarıaltun konuşmasında şunları kaydetti:

"Değerli Meslektaşlarım, Sevgili Öğrenciler

Hepinizi şahsım ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının ilk günlerindeyiz.

Bu vesileyle başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, emperyalizme karşı bağımsızlık savaşımızı kazananlara ve Cumhuriyet'i kuranlara minnet duygularımı bir kez daha iletiyorum.

Halkın kendi yaşamı ve geleceği hakkında söz ve karar sahibi olduğu bir yönetim biçimi olarak Cumhuriyet, insanlık tarihinin en büyük kazanımlarından biridir.

Bundan 100 yıl önce ilan edilen Cumhuriyet, ülkemiz için bağımsızlık, demokrasi, laiklik ve çağdaşlaşma yolunda atılan en önemli adımlardan biri olmuştur.

Ne yazık ki, aradan geçen bunca yıl sonra, cumhuriyet kurumlarının ve birikimlerinin tek tek tasfiye edildiği, cumhuriyetin kurucu değerlerinin tamamen ters yüz edildiği, emperyalizme her alanda bağımlı, halk egemenliği yerine tek adam rejiminin, laikliğin yerine gericiliğin, sosyal devlet anlayışı yerine tarikat-cemaat ilişkilerinin,  hukukun üstünlüğü yerine parti devleti anlayışının egemen olduğu bir ülke haline getirildik.

Bu karanlığı tekrar aydınlığa çevirebilmek, bu karşı devrimi durdurmak için her zamankinden daha fazla mücadele etmemiz gereken günlerden geçiyoruz.

TMMOB ve bağlı Odalar mesleki bilgisini halktan yana kullanarak kamucu anlayışla işte bu karanlığı aydınlığa çevirmek için yıllardır mücadele ediyor, etmeye de devam edecek.

Parkına, yeşiline, şehrine, doğasına, tarihine sahip çıkıyor, bu uğurda gerekirse bedel de ödüyor.

Gezi Direnişi işte bu toplum yararına yürütülen onurlu mücadelemizin ülkemiz tarihindeki en kitlesel halk hareketi olarak en büyük örneğidir. İktidarın toplumsal muhalefeti cezalandırma ve sindirme siyasetinin sonucu olarak Gezi Direnişine katılanlar, evrensel hukuktan yoksun mahkemelerin kararlarıyla hapislerde tutsaklar.

Bu hukuksuzluğa isyan ediyoruz, asla kabul etmiyoruz…

Bu hukuksuzluk bitene kadar da mücadele etmeye devam edeceğiz.

Gezi Direnişi ve bu direnişin parçası olmuş herkes, tarih karşısında ve toplum vicdanında tertemiz ve lekesizdir. Gezi Onurumuzdur…

Sevgili Katılımcılar,

Bugün karşı karşıya geldiğimiz baskıcı, piyasacı, laiklik ve bilimsel düşünce karşıtı tek adam rejimi de bir anlamıyla planlı bir toplumsal kalkınma anlayışının terk edilmesinin sonuçlarından biridir.

Toplumun ortak çıkarlarını gözetmeyen, bütüncül bir kalkınma hedefini taşımayan bu anlayış hepimizin yaşamını sandığımızdan çok daha olumsuz etkiliyor.

Değerli Arkadaşlar,

TMMOB’nin bir üyesi olarak belirtmeliyim ki; Birliğimiz ve bağlı odalarımız, sanayiden planlamaya, kentleşmeden enerjiye, gıda güvenliğinden ormanlara, çevre politikalarından yapı denetime, işçi sağlığından madenciliğe, ulaşımdan enerjiye kadar insana ve topluma dair her alanda mesleki bilgi ve birikimimizi emekten, halktan, ülkemizden, meslek-meslektaş çıkarlarından yana kullanmaktadır.

Çünkü TMMOB, mühendislerin, mimarların, şehir plancılarının sorunlarının halkın sorunlarından ayrı tutulmayacağı, sorunlarımızın çözümünün büyük ölçüde emekçi sınıfların sorunlarının çözümünde yattığının bilincindedir. Bu yüzden mesleğin ve meslektaşlarının sorunlarını, ülke sorunlarıyla bütünlüklü olarak ele alır. Bu anlayışla ülkedeki emek, barış, demokrasi, insan hakları ve özgürlükler mücadelesinin en önemli bileşenlerinden biridir. TMMOB bu mücadelede gücünü sadece bağlı odalarından ve odalarının örgütlü üyelerinden almaktadır.

TMMOB kuruluşunun 69. yılında da karanlığa karşı aydınlığı, savaşa karşı barışı, dinci gericiliğe karşı laikliği, otoriter yönetim anlayışına karşı özgürlükleri, ırkçılığa karşı eşitliği,  linç kültürüne karşı bir arada yaşamı, rant ve sömürüye karşı emeği, yağma düzenine karşı kamusallığı, emperyalizme karşı bağımsızlığı savunmaya devam etmektedir.

Bu inanç ve kararlılıkla Cumhuriyet değerlerine ve Cumhuriyetin geleceğine sahip çıkıyor; eşit, adil bir ülke ve dünya özlemi ile hepinizi selamlarken etkinliğimizin başarılı geçmesini diliyorum."