TMMOB TUNCELİ İKK: YAŞANANLARDAN DERS ALINDI MI?

07.02.2024

Aralarında TMMOB Tunceli İl Koordinasyon Kurulunun da bulunduğu Dersim Kent Koruma Kurulu 6 Şubat Depremlerinde hayatını kaybeden yurttaşlarımızı 6 Şubat 2024 tarihinde yaptığı kitlesel açıklamayla andı.

6 Şubat Pazartesi günü saat 04:17 de meydana gelen Pazarcık üssü 7.8 lik deprem sonrası on binlerce insanımızı yitirmenin ağır ve acı yükü halen ilk günkü gibi omuzlarımızda. 11 ili doğrudan etkileyen milyonlarca insanımızın yerinden olmasına neden olan resmi rakamlara göre 55.000 gayri resmi rakamlara göre yüzbinlerin üzerinde can kaybımızın olması, milyonlarca lira maddi zarara neden olan bu asrın ihmalinin sorumlularını biliyoruz. Merkezi iktidarın rantçı şehirleşme anlayışı imara açılmaması gereken alanların seçim yatırımı adına imara açılması, hiçbir mühendislik hizmeti almamış milyonlarca yapıyı yine seçim yatırımı adına imar barışıyla kamunun  hizmetine sunması, afet koordinasyon kurumlarının ( AFAD vb.) başına niteliksiz ve liyakatsız atamaların yapılması , kurumlar arası koordinasyon eksikliği, depremin ilk anından itibaren büyük dayanışmanın sahibi olan Türkiye halklarının dayanışma pratiğinin engellenmesi gibi nedenler zaten çok şiddetli olan  depremin yıkım gücünü daha arttırmış ve neticesinde bir çok önlenebilir ölüm ve yaralanmalar önlenememiştir. TMMOB, KESK, TTB  gibi kurumlarımızın denge ve denetleme alanlarından uzaklaştırılması, bilim teknik ve akıldan uzak bu anlayışın Türkiye halklarına çözüm sunma becerisinin olmadığını net bir şekilde ortaya koymuştur. AKP iktidarı 2024 yılına ait meclis bütçe görüşmelerinde yine en büyük bütçe payını MGK ve diyanet işleri başkanlığına ayırmıştır. İnsan canını hiçe sayan ve bu bağlamda afet önleme ve kriz koordinasyonu yine iktidarın gündeminde yer etmemiş, Türkiye halkları olası bir afete karşı kendi kaderine terk edilmiştir. Bu anlayış tüm toplumsal meselelerde olduğu gibi şehirleşme anlayışını da sürdürülemez ve rantçı bir tutum içerisinde aynı izansızlıkla devam etmesine neden olmaktadır.

Kızılay’ın çadır satmasından, yardımları zimmetine geçiren yetkililere kadar uzanan rezaletler zincirini unutmadık. Buradan bir kez daha iktidara sesleniyoruz. Depremden sonra Milli Dayanışma Paketi çıkardınız. Halktan alınan KDV, ÖTV, Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi vergileri fahiş oranda artırdınız. Yetmedi... 2023 Temmuz’unda 762 milyar lirası depremle ilgili harcamalara ayrılmak üzere 1 Trilyon 120 Milyarlık Ek bütçe yaptınız. Bu da yetmedi... 2024 bütçesinde yine halktan, çalışanlardan alınan vergiler bir yıl öncesine göre ikiye katladınız. Ama aradan geçen bir yıla rağmen deprem bölgesinde hala tek bir çivinin çakılmadığı, molozların dahi kaldırılmadığı yerler var. İşsizlik, kayıt dışı çalışma, sömürü diz boyu. Milyonlarca insan adeta konteyner kente, çadır kente dönüşmüş şehirlerde kaderine terk edilmiş durumda. Barınma, sağlıklı beslenme ve eğitim sorunları başta olmak üzere, en temel ihtiyaçların karşılanmasında yaşanan sorunlar sürüyor. Soruyoruz: Nereye gitti bizlerden topladığınız vergiler? Topladığınız vergileri depremzedenin yaraları sarmak yerine kime, kimlere harcadınız? 

•           Milyonlarca insan sizden resmî törenler düzenleyip, nutuklar atmanızı değil, başını sokacak bir çatı istiyor. 

•          Milyonlar sizden yaşadığı acıları istismar etmenizi, yerel seçim yatırımı olarak kullanılmanızı değil, temiz su, sağlıklı beslenme, nitelikli bir eğitim istiyor. 

•          Yoksulluk ve çaresizlik kıskacındaki milyonlar sizden “zorunlu kamulaştırma” adı altında topraklarına çökmenizi, yüzlerce yıllık zeytinlikler yerine binalar dikmenizi değil, en azından depremden etkilenen evlerinin yapı denetim masraflarını karşılamanızı istiyor.

•          Milyonlar, sizden 6 Şubat depremini “asrın felaketi” olarak yutturmaya, “kader” olarak göstermeye çalışmaktan artık vazgeçmenizi, olası depremlere karşı bir an önce önlem almanızı bekliyor. Kısacası ardan geçen bir yıla rağmen, milyonlar sizden anayasasında sosyal hukuk devleti yazan bir ülkenin yurttaşları olarak en temel haklarını istiyor. Son söz olarak buradan depremzedeler başta olmak üzere tüm halkımıza sesleniyoruz. Depremlerin, sellerin, doğa olaylarının binlercemizi yaşamdan koparan birer felakete dönüştürüldüğü, Bizim payımıza her seferinde acıların, yıkımların düştüğü, Ekmeğimizin her geçen gün küçüldüğü, Haklarımızın, özgürlüklerimizin ortadan kaldırıldığı bu  düzen bizim düzenimiz değildir. Bu bozuk düzende sağlam çark olmaz. İnsana, emeğe, doğaya düşman bu  düzene, köhne sisteme karşı emek ve demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu vesile ile yitirdiğimiz tüm canlarımızı saygıyla anıyoruz..

UNUTMAYACAĞIZ 

UNUTTURMAYACAĞIZ 

AFFETMEYECEĞİZ              

Dersim Kent Koruma Kurulu