ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN KULLANIMI VE YANGIN GÜVENLİĞİ MMO TEKNİK RAPORU AÇIKLANDI

10.07.2024

TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan “Elektrikli Araçların Kullanımı ve Yangın Güvenliği Oda Teknik Raporu” 10 Temmuz 2024 tarihinde açıklandı.

MMO Elektrikli Araçlar Çalışma Grubu’nun hazırladığı, hızla gelişen elektrikli araç teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya çıkan yeni güvenlik ihtiyaçlarına yönelik Elektrikli Araçların Kullanımı ve Yangın Güvenliği konulu teknik raporu kamuoyuna sunuyoruz. Sektörde bir ilk olan raporumuzda elektrikli araçların kullanımıyla ilgili yangın güvenliği konuları kapsamlı bir şekilde ele alınmakta ve güvenlik önlemleri detaylı bir şekilde incelenmektedir. 

Durum Saptaması bölümünde elektrikli araç teknik tanımlaması yapıldıktan sonra elektrikli araç yangın istatistikleri, bu araçların güç besleme sistemi, örnek bir elektrikli aracın özellikleri ve Lityum-İyon Batarya hakkında bilgiler yer alıyor. Elektrikli Araçların Alındığı ve Şarj Edildiği Kapalı Otoparklardaki Riskler ve Çözüm Önerileri bölümünde elektrikli araç yangınlarına otopark içerisinde müdahale, otopark alanlarının tasarımı ve yapısal dayanım ile genel yangın risklerini azaltma önerileri sıralanıyor. Sonuç ve Öneriler bölümünde kullanıcıların, itfaiye örgütlerinin, yetkili ve özel servislerin bilgilendirilmesi ve eğitimi,  sürücü kursları eğitimi ve belgelendirme ile güvenliğe dair genel şartlar hakkında ayrıntılı bilgiler verilmektedir. 

Elektrikli araçların enerji depolama sistemleri, batarya teknolojileri ve şarj altyapılarının yangın güvenliği açısından büyük önem taşıması itibarıyla raporun hedeflerinden biri, bu teknolojilerin güvenlik standartlarının belirlenmesi ve bu standartların uygulanabilirliğinin değerlendirilmesidir.

Raporda öncelikle, elektrikli araçların teknik özellikleri ve çalışma prensipleri üzerinde durulmaktadır. Elektrikli araçların batarya teknolojileri, enerji depolama kapasiteleri, şarj süreleri ve enerji verimlilikleri gibi teknik detaylar inceleniyor ve ayrıca, bu araçların kullanım alanları ve yaygınlaşma hızları hakkında bilgiler sunuluyor.

Elektrikli araçlarda yangın riskleri, bu risklerin en aza indirilmesi için gerekli önlemler; batarya kaynaklı yangınların nedenleri, yangın söndürme yöntemleri ve yangın sonrası güvenlik prosedürleri raporun önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Ayrıca, yangın güvenliği standartlarının ulusal ve uluslararası düzeydeki uygulamaları incelenmektedir.

Raporun son bölümünde, elektrikli araçların gelecekteki gelişim potansiyeli ve bunun yangın güvenliği üzerindeki etkileri değerlendirilmektedir. Yeni batarya teknolojileri, hızlı şarj sistemleri ve otonom sürüş teknolojilerinin yangın güvenliği açısından yaratabileceği yeni fırsatlar ve tehditler de raporda tartışılmaktadır. Ayrıca, bu teknolojinin genel kabul görmesi ve yaygınlaşması için gerekli olan yasal düzenlemeler üzerinde durulmaktadır.

Raporun hazırlanmasındaki temel amaç, mühendislik ve mimarlık alanında bu konularda çalışmalarını sürdüren tüm ilgililere, elektrikli araçların yangın güvenliği konusunda kapsamlı bir bilgi kaynağı sunmaktır. Raporumuzun, elektrikli araçların halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atmayacak bir şekilde kullanımının yaygınlaşmasına katkı sağlamasını diliyoruz. 

Konunun başka meslek disiplinlerini de ilgilendiren boyutlara sahip olduğunu; özellikle Elektrik, Kimya ve İnşaat Mühendisleri Odaları ile birlikte çalışarak, elektrikli araç teknolojisinin güvenlik ve mevzuat açısından geliştirilmesini amaçladığımızı ayrıca belirtmek isteriz.

Makina Mühendisleri Odası olarak, bu önemli konudaki çalışmalarımıza ve mesleki standartların geliştirilmesi için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz.

Yunus Yener
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı