TMMOB HEYETİ HAKKARİ'DE KAYYUM ATAMALARINI KINADI

13.07.2024

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ve beraberindeki TMMOB Heyeti 12 Temmuz 2024 tarihinde Hakkari'de hukuksuz kayyum uygulamasına karşı yürütülen mücadeleye destek ziyaretinde bulundu. 

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınıp görevden el çektirilerek yerine Kayyum atanmasına karşı başlatılan protesto eylemleri devam ediyor.

TMMOB Heyeti ile KESK ve TTB Heyetleri 12 Temmuz’da önce Hakkari'de, seçilmiş Belediye Meclis üye ve Başkanlarını ziyaret etti.

Daha sonra Bulvar Caddesi Atatürk Anıtı önünde ortak bir basın açıklaması düzenlendi.

KESK Genel Başkanı Ayfer Koçak, TTB Merkez Konsey üyesi Şerif Demir ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz birer konuşma yaptılar.

Koramaz konuşmasında; “Sevgili Dostlar,

Hepinizi TMMOB Yönetim Kurulu adına saygıyla selamlıyorum

Demokrasiye ve halk iradesine duyduğumuz saygıyı göstermek, Hakkari halkıyla ve sizinle dayanışmamızı kamuoyuyla paylaşabilmek için buradayız

Siyasi parti eş genel başkanlarının, milletvekillerinin, belediye başkanlarının cezaevinde tutulduğu, siyaset güdümlü kararlarla seçilmiş Belediye Başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atandığı bir ülkede asgari ölçütte de olsa demokrasiden söz etmek mümkün değil.

Türkiye’de hukukun ne denli siyasallaştığını hepimiz biliyoruz.

Adaylık aşmasında hiçbir yasal engel konulmayan sayın Mehmet Sıddık Akış Belediye Başkanı seçildikten hemen sonra yaşanan görevden alma ve kayyum sürecinin de hukuki değil siyasi bir tasarruf olduğunu hepimiz biliyoruz .

Mehmet Sıddık Akış’ın görevden alınmasından sonra belediye meclis üyelerinden birinin başkan vekili olarak seçimine olanak dahi vermeden doğrudan kayyum atanması, bu hukuksuzluğun en açık göstergesidir.

Bu uygulamaları kınıyoruz. Bu zihniyet tarihe kara bir leke olarak düşmüştür. Sandıkta kaybettikleri seçimleri devlet olanaklarını kullanarak gasp etmeye çalışanları bu halk asla affetmeyecektir.

Mevcut siyasi iktidarın halkla irade ve kader birliği kalmamıştır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adını verdikleri tek adam rejimi zaten halktan ve demokrasiden kopuşun da ilanıdır.

Kayyum olarak atanan Hakkari valisi görevden alınmalı, Hakkari Belediyesinin başkan vekili olarak seçtiği Sayın Viyan Tekçe Belediye başkan vekili olarak atanmalıdır.

Bölge halkının demokrasiye inancının yok edilmesi Türkiye’de barışa, kardeşliğe, eşit yurttaşlık anlayışına da ters düşmektedir.

Hiç kimsenin ülkemizdeki asgari demokrasi işleyişini yok etmeye, insanların demokratik iradesine ipotek koymaya hakkı yoktur.

TMMOB olarak tarihimizin her döneminde antidemokratik ve baskıcı uygulamaların karşısında olduk. Bundan sonra da demokrasiden, özgürlüklerden, halkların kardeşliğinden ve barıştan yana tavrımızı sürdürmeye devam edeceğiz.

Türkiye’deki 700 bini aşkın mühendis, mimar ve şehir plancısının örgütü TMMOB olarak Hakkari halkının iradesine sahip çıktığımızın bilinmesini istiyoruz.

Bu çerçevede siyasi iktidarı kayyum uygulamalarından vazgeçmeye çağırıyor ve halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz.” dedi.