ZMO: DANIŞTAY'DAN MERA VE ORMAN ALANLARINDA YAPILAŞMAYA İPTAL KARARI

30.07.2024

Ziraat Mühendisleri Odası'nın orman ve mera alanlarında yapı kayıt belgeleriyle elektrik ve doğalgaz bağlatma işlemlerinin meraların amaç dışı olarak işgaline yol açmasına ilişkin açtığı davada daha önce yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay; orman ve mera gibi yapılaşma yasağı bulunan alanlarda yer alan yapı kayıt belgesi almış yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanması yönündeki işlemlerin iptaline ilişkin karar verdi.

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğü Yatırımlar İzleme Dairesi Başkanlığı`nın 31/05/2022 tarih ve 383538 sayılı işlemi ile bu işlemin dayanağı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın karar ve talimatlarıyla orman ve mera alanlarında yapı kayıt belgeleriyle elektrik ve doğalgaz bağlatma işlemi yapılabiliyordu. Bu durum meraların amaç dışı olarak işgaline yol açmakta olduğundan ODA’mız bahse konu işlemlerin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açmıştı.

Daha önce yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay Onüçüncü Dairesi, 21/05/2024 tarihinde; orman ve mera gibi yapılaşma yasağı bulunan alanlarda yer alan yapı kayıt belgesi almış yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanması yönündeki işlemleri hukuka uygun bulmayarak dava konusu işlemlerin iptaline ilişkin karar verdi.