İMO: SEÇİM YOK ZAM VAR: ÖNCE ELEKTRİK ŞİMDİ DOĞALGAZ

02.08.2024

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası doğalgaza yapılan zamlar üzerine 2 Ağustos 2024 tarihinde bir basın açıklaması yaparak "Hakiki bir ekonomik iyileşme ancak planlı, kamucu ve kalkınmacı ekonomi politikalarının uygulanmasıyla, ülke kaynaklarının sermaye gruplarının değil halkın genel çıkarları doğrultusunda kullanılmasıyla mümkündür" dedi.

Geçen ay elektriğe yapılan yüzde 38 zammın ardından bu kez de doğalgaza zam yapıldığı duyuruldu. BOTAŞ’ın açıklamasına göre konutlarda kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatında yüzde 38 artışa gidildi.

Mayıs 2023 seçimleri öncesi doğalgaz bütün konut tüketicilerine bir ay bedava verilmiş, 2024 Nisan sonuna kadar ise aylık 25 metreküpe kadar olan tüketim faturalandırılmamıştı. Mayıs 2023 Genel Seçimleri ve Mart 2024 Yerel Seçimlerinin geride bırakılmasıyla birlikte siyasi iktidar tarafından kaşıkla verilen kepçeyle geri alınmaya başlandı.

TÜİK’in inandırıcılıktan uzak hesaplamalarına göre bile enflasyon yıllık yüzde 71.6’ya çıkmışken, yılın daha 6. ayında açlık sınırının gerisinde kalan asgari ücrete zam yapılmayacağı açıklanmış, memurlara ise Temmuz ayında, altı aylık enflasyonun bile altında bir oranda zam yeterli görülmüştür.

Yoksullar, emeğiyle geçinenler, mühendis ve mimarlar gibi meslek mensupları, yani toplumun büyük çoğunluğu her geçen gün daha ağır vergiler ve yeni zamlarla ezilirken siyasi iktidarın ekonomiyi düze çıkarma iddiasıyla uyguladığı ekonomi politikaları, büyük şirketlerin ve uluslararası sermayenin çıkarlarına göre şekillenmektedir.

Hakiki bir ekonomik iyileşme ancak planlı, kamucu ve kalkınmacı ekonomi politikalarının uygulanmasıyla, ülke kaynaklarının sermaye gruplarının değil halkın genel çıkarları doğrultusunda kullanılmasıyla mümkündür.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu