MO: ÜLKEMİZ YANGIN YERİNE DÖNDÜ!

18.07.2023

TMMOB Mimarlar Odası ülkemizde çıkan yangınlar üzerine 18 Temmuz 2023 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

ÜLKEMİZ YANGIN YERİNE DÖNDÜ!

Akdeniz Bölgesinde 2021 yılı Temmuz ayında ve ardından 2022 Haziran ayında yaşanan ve günlerce kontrol altına alınamayan, bölgedeki ekosistemi ve doğal yaşam alanlarının yanı sıra yerleşim alanlarını da geniş ölçekte etkileyen orman yangınlarının yıldönümünde yeni yangın felaketleri yaşanmaktadır.

10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren Muğla-Milas, İzmir-Urla-Aliağa, Antalya-Manavgat ve Çanakkale-Gökçeada’da yangın çıkmış; İzmir’de yaşanan yangında bir orman işçisi hayatını kaybetmiştir.

16 Temmuz 2023 tarihinden bugüne ise Hatay Belen İlçesi, Mersin Gülnar İlçesi ve Çanakkale Merkez Kızılkeçili Köyü’nde; Adana Karaisalı, Mersin Mezitli, Çanakkale Ayvacık, Muğla Datça, Tekirdağ Malkara ve Balıkesir Sındırgı’da yeni yangınlar çıkmıştır.

Resmi açıklamalara göre Hatay ve Mersin’deki yangınlar iki günün ardından kontrol altına alınırken Tekirdağ ve Balıkesir’de devam etmekte, Çanakkale’de ise felaketin boyutları büyümektedir. Çanakkale’ye kara yoluyla ulaşım kapanırken, merkeze bağlı Kızılkeçili, Yukarı Okçular, Musaköy, Özbek, Kemel, Kayadere, Işıklar, Dörtyol, Kurşunlu ve Mareşal Fevzi Çakmak köyleri ile Damyeri mevkiinde yerleşim yerleri tahliye edilmeye başlanmıştır.

Ülkemizde her yıl Mayıs ve Ekim ayları arasında artan hava sıcaklıklarıyla birlikte hassas alanlarda orman yangını riskinin artmasına karşın daha önce de yaşanan afetlere sebep olan merkezi ve yerel yönetim politikaları sürdürülmektedir. İstatistiklere göre son on yılda çeşitli nedenlerle 26 binden fazla orman yangını çıkmış 89 bin hektarın üzerinde orman alanı etkilenmiştir.

Doğal değerlerini yitirerek afetlere açık ve güvensiz hale gelen ormanlarımızda afet risklerini azaltacak önlemlerin alınmadığı ve denetlenmediği; yangınlarla mücadele eden ekiplere gerekli eğitimlerin ve kişisel donanımların sağlanmadığı anlaşılmaktadır.

Meslek odaları, akademik kuruluşlar, bilim insanları ve ilgili tüm kesimler dikkate alınarak; deprem, sel, yangın gibi tüm afet risklerinin azaltılmasına, afet ve afet sonrası süreçlerin yönetimine dair politikalar oluşturulmalı; çevre karşıtı yatırım ve plan kararları ivedilikle durdurulmalıdır.

Mimarlar Odası olarak, afetlerde kaybettiğimiz yurttaşlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor; sahip olduğumuz mesleki uzmanlık ve toplumsal sorumluluklarımız kapsamında, tüm Birimlerimizle birlikte afet riskli altındaki yaşam alanlarımızın ve doğal değerlerimizin korunması için çalışmalarımızı sürdüreceğimizi değerli kamuoyumuzla paylaşıyoruz.

TMMOB MİMARLAR ODASI
MERKEZ YÖNETİM KURULU