MET. MALZ. MO: METAL İŞKOLU İŞÇİLERİNE SELAM

20.05.2015

TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası, metal işkolunda devam eden direnişe ilişkin 20 Mayıs 2015 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

METAL İŞKOLU İŞÇİLERİNE SELAM

 

Metal iş kolunda "İşçi sınıfı"nın hak arama mücadelesini başlatan tüm emekçilere selam olsun.

Bursa Renault fabrikasında başlayan direniş dalga dalga yayılıyor. İşçi sınıfı  sarı sendikalara rağmen hak arama mücadelesini sürdürüyor.

Ne oldu?

Bosch işçileri, işveren sendikası MESS ile işverenlerin "işçi sendikası" Türk Metal arasında yapılan grup toplu sözleşmesinden farklı olarak zam aldılar. Oysa üç yıl önceki toplu sözleşmede ek zam isteyen Renault işçilerini "farklı sözleşme yapmam" diyerek reddeden ve direnen 50 işçinin işten atılmasına ses çıkarmayan aynı Türk Metal sendikası idi.

Renault işçileri sendikanın bu yaptığını  unutmadılar. Bosch'taki farklı sözleşmenin kendileri içinde geçerli olması için direnişe başladılar. Türk Metal'den toplu istifalar başladı. İstifa eden işçilere saldırılması ve işten atılmaların başlaması üzerine o vardiyadaki tüm işçiler direnişe başladı ve tüm vardiyalara yayıldı. Renault yönetimi hemen refleks gösterip atılan 14 işçiyi geri aldı. Ancak kıvılcım çakılmıştı. Tofaş, Coşkunöz, ve diğer işyerlerindeki işçiler "hak arama mücadelesine" katıldı. Ardından Ford, Ototrim, Delphi, Valeo....

İşçiler ne istiyor?

Bu bir hak arama mücadelesi. İşçiler;  Türk Metal Sendikası'ndan ayrılmak, İşten atılanların geri alınması ve Bosch sözleşmesi baz alınarak ücretlerinin iyileştirilmesini istiyor.

Direnişteki işçi sayısı yaklaşık 5000. Patronlar taviz vermek istemiyor. Çünkü bunun 180 bin metal işçisi için emsal teşkil etmesinden çekiniyorlar. Ve asıl sorun işçi sınıfının patron yanlısı işçi sendikasına tavır alması ve de direnerek hakkını alma geleneğini hatırlaması.

Oysa son grup toplu sözleşmesi sürecinde DİSK‘e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası‘na üye 15 bin işçinin 10 kent ve 22 fabrikada başlattığı grev hükümet tarafından "milli güvenlik" gerekçesiyle 60 günlüğüne ertelenmişti. AKP'nin milli güvenlik siyasetinin;  patronların işçileri daha çok sömürmesi demek anlamına geldiği görülmüştü. İşçilerin ölmesi değil ama hak araması iktidarın milli güvenliğini tehdit ediyordu!

Son dönemde mobilya, seramik, enerji ve diğer sektörlerdeki işçi direnişleri Metal işkolundaki bu direniş ile tüm ülke gündemine oturdu.  

2013 Gezi isyanında ilk defa sarsılan egemenlerin siyasi iktidarı AKP şimdi yine çıkmazda. Üstelik bu defa çok uluslu tekeller de hedef tahtasında. Metal işçileri sınıf bilinci temelinde hak arama  mücadelelerini emperyalizme ve yerli ve işbirlikçilerine karşı sürdürüyor.

AKP iktidarının "milli güvenlik" vb. gerekçelerle direnişi engelleme çabası sürpriz olmayacaktır.  Daha direnişin başında; Renault işçilerinin sarı sendikadan istifası sırasında direnen işçilere saldırıldı. İşçi kanı döküldü. Önümüzdeki süreçte, direniş yükseldikçe yandaş medya ve bilinen "bilinmeyen" güçler aracılığı ile karalama ve provakatif saldırılar beklenmelidir.

Bugün metal işkolundaki direnişi selamlamak, destek vermek tüm yurtseverlerin, emekten, barıştan ve "insan" dan yana olanların görevidir.

Metal işçilerinin zaferi; Tekel işçilerinin, Yatağan işçilerinin, derelerine sahip çıkan Karadeniz köylülerinin, zeytinlerine sahip çıkan Manisalıların, Soma'da katledilen işçilerin zaferi olacaktır.

Direnişteki fabrikalardaki ve tüm sektördeki üyelerimizi, meslektaşlarımızı bu onurlu mücadeleyi desteklemeye, sendika üyesi olarak işçilerle omuz omuza mücadele etmeye davet ediyoruz.

TMMOB

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLERİ ODASI