TMMOB'de 43. Dönem Kadın Çalışmaları
43. DÖNEM KADIN ÇALIŞMA GRUBU
TMMOB 3. Kadın Kurultayı’nın ardından 29 Mayıs - 1 Haziran 2014 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen 43. Dönem TMMOB Genel Kurulu’nda; TMMOB Kadın Çalışma Grubu kararı uyarınca TMMOB Yönetim Kurulu’nun TMMOB Genel Kurulu’na taşıdığı “ Yeni oluşacak TMMOB Yönetim Kurulu, kadın örgütlenmesinin güçlenmesi amacı ile TMMOB 3.Kadın Kurultayı`nda alınan bütün kararların TMMOB`ye bağlı bütün Odalar ve bunlara bağlı bütün şubelerde uygulanmasına yönelik gerekli çalışmaları yürütür.” Önergesi kabul edilmiştir.
Yine 43. Dönem TMMOB Genel Kurulu’nda; TMMOB Kadın Çalışma Grubu tarafından hazırlanıp, TMMOB Yönetim Kurulunca onaylanarak TMMOB Genel Kurulu’na taşınmış olan "TMMOB Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekreteryası Kuruluş ve Çalışma Yönergesi" de Genel Kurulca kabul edilmiştir.
TMMOB Kadın Çalışma Grubu; 43. Dönem Yönetim Kurulu’nun 28.06.2014 tarihinde gerçekleştirdiği 2. toplantısında kabul edilen 43. Dönem Çalışma Raporu ile “Kadına cinsiyetinden kaynaklı olarak uygulanan her türlü olumsuz davranış ve politikalara karşı mücadele yöntemlerini tanımlama ve görüş oluşturma, Kadın Kurultayı ve Kadın Sempozyumlarını düzenleme görevi” ile Oda temsilcilerinden oluşturulmuştur.
43. Dönem Kadın Çalışma Grubu;
- Bilgisayar Mühendisleri Odası
- Çevre Mühendisleri Odası
- Elektrik Mühendisleri Odası
- Fizik Mühendisleri Odası
- Gemi Mühendisleri Odası
- Gıda Mühendisleri Odası
- Harita Mühendisleri Odası,
- İç Mimarlar Odası,
- İnşaat Mühendisleri Odası
- Jeofizik Mühendisleri Odası
- Jeoloji Mühendisleri Odası
- Kimya Mühendisleri Odası
- Maden Mühendisleri Odası
- Makina Mühendisleri Odası
- Mimarlar Odası
- Petrol Mühendisleri Odası
- Peyzaj Mimarları Odası
- Şehir Plancıları Odası
- Tekstil Mühendisleri Odası
- Ziraat Mühendisleri Odası
olmak üzere 20 Odanın temsilcilerinden oluşmuştur.
43. Dönem Kadın Çalışma Grubu ilk olarak; TMMOB Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekretaryası Kuruluş ve Çalışma Yönergesinin “Sekreteryanın Kuruluşu” başlıklı 6. Maddesi uyarınca Sekretarya’nın;
- Eylem ÖLMEZOĞLU POYRAZ (EMO)
- Banu GÜRLEK (MO)
- Ayşe IŞIK EZER (ŞPO)
- Rengin KONUK (JMO)
- Pınar ÜNAL (Gıda MO)
şeklinde oluşması ve Sekretaryanın sekreterliğinin Özgür Cemile GÖKTAŞ KÜÇÜK tarafından yürütmesi kararını alıp TMMOB Yönetim Kurulu’nun onayına sunmuş ve 18 Ekim 2014 tarihinde Yönetimce onaylanmıştır.
Ayrıca Çalışma Programı da hazırlanarak 18 Ekim 2014 tarihinde TMMOB Yönetim Kuruluna sunulmuştur.
43. DÖNEM KADIN ÇALIŞMA GRUBU ÇALIŞMA PROGRAMI
Bugün TMMOB‘nin 423.000‘i aşan toplam üye sayısının % 20‘si kadınlardan oluşmaktadır. 3. Kadın Kurultayımızda; Genişletilmiş Kadın Çalışma Grubu’nun oluşturulması kararı ile iki yılda bir yapılan Kadın Kurultayına ek olarak Kadın Sempozyumu yapma kararı alınarak kadın örgütlülüğünü ileriye taşıma ve TMMOB’de kadınların örgüt içindeki temsiliyetinin artırılması yolunda önemli adımlar atılmıştır.
Emeğin, hakların korunması, yaşam standartlarının genişletilmesi ve insanca bir yaşam, tüm emekçilerin ortak talebidir. Kapitalizmin cinsiyet ayrımını derinleştirerek sömürdüğü emekçilerin bu saldırıya ortaklaşa yanıt vermeleri kaçınılmazdır. Kadınların, örgütlü emek muhalefetinin asli unsuru olarak, TMMOB örgütlülüğü içerisinden başlamak üzere toplumsal muhalefetin tüm katmanlarında temsil ve teşvik edilmesi son derece önemlidir. Kadın mücadelesi, güçlü toplumsal ve sınıfsal temellere dayanmalı ve "toplumsal cinsiyet eşitliği" bakış açısını yansıtmalıdır.
Kadına yönelik ayrımcılık, sömürü ve şiddet; eşitsizliğin, sınırsız tüketimin, sömürünün, yoksulluğun sistemleştirildiği kapitalizmin doğal sonuçlarından sadece biridir. Çalışma grubumuz, egemen sınıfın çıkarlarına hizmet eden cinsiyet ayrımcılığı sorunu çözülmeden, demokratik bir toplum yaratılmasının mümkün olmayacağının farkındadır. Bu nedenle kadın ve erkeğin eşit bir şekilde, yan yana yaşamın her alanını paylaşması ve omuz omuza mücadele etmesi gerektiğini savunmaya devam edecektir.
Bu çerçevede önümüzdeki dönem için Kadın Çalışma Grubumuz tarafından, TMMOB 3. Kadın Kurultayı kararlarının hayata geçirilmesi doğrultusunda aşağıdaki çalışma programı oluşturulmuştur;
- TMMOB’de kadın örgütlülüğünün güçlendirilebilmesi amacıyla; kadın çalışmalarının, kadınların bir arada olduğu kadın komisyonları/kadın çalışma grupları aracılığıyla yürütülebilmesi için tüm Odaların kadın çalışma gruplarını oluşturmalarına yönelik çalışmalara devam edilecektir.
- Kadın ile ilgili yasa, yönetmelik ve her türlü mevzuatın elektronik ortamda yayınlanması için çalışma yapılacaktır.
- İKK Kadın Komisyonları\Çalışma Grupları ile işbirliği yapılarak, Odaların kadın komisyonlarından gelen öneriler değerlendirilerek belirlenecek konularda panel, sempozyum, söyleşi, atölye çalışması vb. etkinlikler yapılacaktır.
- İKK kadın komisyonları tarafından belirlenen ve ön hazırlığı yapılan, kadını çalışma yaşamı içinde gösteren kareler de içeren meslek tanıtımı videolarının hazırlanıp, tüm odaların web sayfalarına konulması için çalışma yürütülecektir.
- İKK bünyesinde; sosyal medyada kadın mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları gruplarının oluşturulması için gerekli çalışmalar yapılacaktır.
- TMMOB Kadın Çalışma Grubu, IKK Kadın, Oda Kadın, Şube Kadın komisyonu üyeleri ve geçmişte bu organlarda çalışmış asıl ve yedek üyelerden oluşan TMMOB Genişletilmiş Kadın Çalışma Grubu kurularak toplantılar yapılacaktır.
- TMMOB ve bağlı Odalarda, kadınların yönetimlerde daha aktif ve sayıca daha fazla rol almalarını sağlamak amacıyla; TMMOB ve bağlı odaların yönetim, denetleme ve onur kurullarında görev alacak aday üyelerin ve Genel Kurullarına katılan kadın delegelerin eşit temsiliyet ilkesi gözetilerek belirlenmesini sağlayacak düzenlenmelerin yapılması ve uygulamaların başlatılması için çalışmalar yapılacaktır.
- Baroların Kadın Hukuku Komisyonu - TÜBAKKOM - ile ortak toplantılar ve eğitim çalışmaları yapılarak, İKK’larda, Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı düzenlenecek, bütün üyelerin yaralanabilmesi için Kadının İnsan Hakları Eğitim Kitapçığı sanal ortamlarda paylaşılacaktır.
- TMMOB Kadın Sempozyumu düzenlenecektir.
- TMMOB 4. Kadın Kurultayı düzenlenecektir.
- TMMOB Öğrenci Evi ve Sosyal Tesislerinde konaklayan Kadın Öğrencilerle toplantı, söyleşi v.b. etkinlikler yapılacaktır.
Çalışma programı çerçevesinde aşağıdaki çalışmalar yapılmıştır;
- Aşağıda yazılmış olan bilgiler odalardan istendi;
a) 31.09.2014 tarihi itibariyle kadın / erkek üye sayıları,
b) Kadın üyelerin sektörel dağılımı,
c) Odada veya bağlı şubelerinde kadın çalışma grubu olup olmadığı ve varsa yaptıkları çalışmalar,
ç) Oda organlarına görev alan (asıl - yedek) kadın / erkek sayıları (Oda YK, Şube YK, Onur Kurulu, Denetleme kurulu, TMMOB Delegasyonu)
d) Oda çalışanlarının kadın / erkek sayıları (Mühendis olanlar ve olmayanlar şeklinde)
- TMMOB 3. Kadın Kurultayının; “1TMMOB Kadın Çalışma Grubu, IKK Kadın, Oda Kadın, Şube Kadın komisyonu üyeleri ve geçmişte bu organlarda çalışmış asıl ve yedek üyelerden oluşan TMMOB Genişletilmiş Kadın Çalışma Grubu kurulur.” Kararına istinaden İKK ve Odalardan, IKK, Oda ve Şubelerin Kadın Komisyonlarında geçmişten bu güne görev almış asıl ve yedek üyelerin iletişim bilgileri istendi.
- TMMOB 2. Kadın Kurultayının; "TMMOB‘de kadın örgütlülüğünün güçlendirilmesi için, kadın çalışmaları, kadınların bir arada olduğu, grupların birlikte iş yapmalarına olanak sağlayan yapılar (kadın komisyonları, kadın çalışma grupları) aracılığıyla yürütülmelidir." kararına istinaden Odalara kadın komisyonlarının kurulmasına yönelik yazılar yazıldı.
- Cinsiyet ayrımcılığı takip sekreteryasına başvuru formu, yönerge, esaslar, toplantı tutanakları, etkinlikler, kadınla ilgili diğer her türlü mevzuat v.b. bilginin yer alacağı ve her türlü içerik çalışmasının Kadın Çalışma Grubu tarafından hazırlanan "TMMOB KADIN" başlığı ile TMMOB web sayfasında yer aldı. (http://www.tmmob.org.tr/sayfa/tmmob-kadin)
- 14 Ekim 2014 Tarihinde DİSK, KESK, TMMOB, TTB’li Kadınlar olarak; "Susmak Onaylamaktır! Susmuyoruz! Barışın Tarafıyız!" diyerek Kobane’de yaşananlara karşı basın açıklaması yapıldı.
- 17 Kasım 2014 tarihinde DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'li kadınlar olarak; 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü eylem programını geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden 17 kadın işçinin anısına Isparta Yalvaç’tan “Hepimizin Fıtratında İnsana Yaraşır Koşullarda Çalışmak Var! Balık İstifi Dizildiğimiz Traktör Kasalarında, Minibüslerde Can Vermek Değil!” diyerek başlattı.
- TMMOB Kadın Çalışma Grubu, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü” dolayısıyla 24 Kasım 2014 tarihinde bir basın açıklaması yaparak “Kadına Yönelik Şiddete Hayır!” dedi.
- 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Gününde de TMMOB’Lİ Kadınlar sokaklardaydı.
- 23 Aralık 2014 Salı günü DİSK Kadın İşçiler Dairesi, KESK Kadın Meclisi, Sendikal Güçbirliği Platformu Kadın Koordinasyonu, TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu, TMMOB Kadın Çalışma Grubu’nun çağrısıyla Kadın Emeği Platformu toplantısı gerçekleştirildi.
- 29 Aralık 2014 Pazartesi günü TMMOB Kadın Çalışma Grubu’nun da içinde yer aldığı Kadın Emeği Platformu, kadınların asgari ücrete dair sorun ve taleplerini ortaya koyan asgari ücret raporunu “Kadınlar Asgari Ücreti Değerlendiriyor: Söz Hakkımız Da Yok Yaşam Şansımız Da” başlığıyla MMO İstanbul Şubesi’nde düzenlenen bir basın toplantısıyla açıkladı.
- TMMOB 1. Kadın Sempozyumu’na ilişkin tüm çalışmalar ve hazırlıklar TMMOB Kadın Çalışma Grubu tarafından yürütülerek, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” teması ile 17 Ocak 2015 Cumartesi günü gerçekleştirildi.
- 18 Ocak 2015 Pazar günü TMMOB “Genişletilmiş Kadın Çalışma Grubu” Toplantısı aşağıdaki program çerçevesinde gerçekleştirildi.
PROGRAM
- 09.30 – 10.00 Kayıt
- 10.00 – 12.30
- TMMOB Kadın Çalışma Grubunun sunumu
- Odaların Kadın Çalışma Gruplarının sunumları
- İKK’ların Kadın Çalışma Gruplarının sunumları
- 12.30 – 13.30 Yemek arası
- 13.30 – 16.30
- Kurultay Kararlarına ilişkin İş Bölümü Yapılması
- 4. Kadın Kurultayı İçerik ve yöntem önerileri
- Torba Yasaya İlişkin Basın Açıklaması Önerisi
- Bir sonraki toplantı tarihi ve yerinin belirlenmesi
- 16.30 – 17.00 Dilek ve Kapanış
- TMMOB Genişletilmiş Kadın Çalışma Grubu tarafından toplantı kapsamında; TMMOB Yasası da dahil bir çok yasada değişiklik yapmayı öngören torba yasa tasarısına ilişkin olarak 18 Ocak 2015 tarihinde “Torba Yasa İle TMMOB’ye Yapılan Saldırı Ülkemize Ve Halkımıza Yapılan Bir Saldırıdır” sloganıyla bir de basın açıklaması yapıldı.
- TMMOB Kadın Çalışma Grubu’nun da içinde yer aldığı Kadın Emeği Platformu (KEP), 28 Ocak 2015 DİSK Genel Merkezi’nde düzenlediği toplantıda "Aile ve Dinamik Nüfusun Korunması Programı"nı değerlendirdi. Platform, kadını evde ve annelikle sınırlandıran programın kadın istihdamında da güvencesizlik yaratacağını ifade ederek programa esastan itiraz ettiğini belirtti.
- 15 Şubat 2015 tarihinde Ankara’da TMMOB 4. Kadın Kurultayına ilişkin ana tema ve konu başlıklarının belirlenmesi amacıyla İnşaat Mühendisleri Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen “TMMOB, Oda ve İKK Kadın Çalışma Grupları Temsilcileri Ortak Toplantısı”’nda;
- TMMOB 4. Kadın Kurultayı temasının “Gericilik ve Piyasa Sarmalında Kadın” olarak belirlenmesine,
Kurultay başlıkların;
- Eğitimde Cinsiyetçilik
- Çalışma Yaşamında Cinsiyetçilik
- Siyasette Cinsiyetçilik
- Kadına Yönelik Şiddet
- Diğer Emek ve Meslek Örgütlerinde Kadın Örgütlenmesi
- TMMOB’de Kadın Örgütlenmesi
olarak belirlenmesine karar verildi.
- 17 Şubat 2015 tarihinde TMMOB Yönetim Kurulu Üyeleri Gölay Şakiroğulları, Zeyneti Bayrı Ünal, TMMOB Kadın Çalışma Grubu Başkanı Asiye Ülkü Karaalioğlu, Özgecan Aslan'ın vahşice öldürüldüğü Mersin'e giderek TMMOB Adana ve Mersin İl Koordinasyon Kurulları Kadın Çalışma Gruplarının da katılımıyla Mersin Forum Alanı'nda kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine karşı “Özgecan’ı, Bir “Can”Imızı Daha Yaktılar!” “Özgecan İsyanımızdır, Kararlıyız, Kadın Cinayetlerini Durduracağız!” sloganlarıyla bir basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasından sonra Özgecan Aslan'ın ailesine taziye ziyaretinde bulunuldu. Aileyle görüşmenin ardından TMMOB Kadın Çalışma Grubu olarak Özgecan anısına açılan deftere de yazı yazıldı.
- TMMOB Kadın Çalışma Grubu’nun da içinde yer aldığı Kadın Emeği Platformu’nun çağrısı ile “Aile ve Dinamik Nüfusun Korunmasına Planı”na itiraz eden kadınlar 27 Şubat 2015’de Ankara ve İstanbul’da sözlerini sokakta söylediler.
- TMMOB Kadın Çalışma Grubu tarafından “Kadınlar Alanlarda; Yasta Değil İsyanda!” diyerek yapılan çağrı ile; Kadına yönelik şiddetin arttığı, AKP iktidarının uyguladığı politikalarla kadının görünmez hale getirilmeye çalışıldığı bir dönemde, TMMOB’li kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde “Tacize, Tecavüze, Şiddete, Kadın Katliamlarına, Erkek Egemenliğine Karşı Eşitlik, Özgürlük Ve Barış İçin Yürüdü.” Kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Türkiye’nin birçok kentinde “Sözleyecek Sözümüz, Değiştirecek Gücümüz Var” diyerek alanlarla buluştu.
- 2015 yılında dördüncüsü düzenlenen “Dünya Kadın Yürüyüşü Uluslararası Eylemi”ne TMMOB Kadın Çalışma Grubuüyeleri de katıldı. 6 Mart’ta Nusaybin’den başlayan yürüyüş dünyanın dört bir yanından ve Türkiye’den kadınların katılımıyla çeşitli eylem ve etkinliklerle gerçekleştirildi.
- TMMOB Kadın Çalışma Grubu, Manisa'da mevsimlik tarım işçilerinin trafik kazası sonucu hayatını kaybetmesi üzerine 7 Temmuz 2015 tarihinde “TARIM İŞÇİLERİNİN FITRATI; YA YOLLARDA YA DA SAĞLIKSIZ ÇALIŞMA ŞARTLARINDAN ÖLÜM!” bir basın açıklaması yaptı.
- TMMOB, Oda ve İKK Kadın Çalışma Grupları Temsilcileri Ortak Toplantısı ikinci kez 19 Eylül 2015 tarihinde Eskişehir’de, İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.
Adana, Ankara, Antalya, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Kocaeli, İstanbul, İzmir ve Trabzon’dan temsilcilerinin katıldığı toplantıda; yerel kurultaylar değerlendirildi, 14-15 Kasım 2015 tarihinde İzmir’de yapılacak TMMOB 4. Kadın Kurultayı formatına ilişkin görüş alışverişinde bulunularak program oluşturuldu.
TMMOB, ODA ve İKK Kadın Çalışma Grupları Temsilcileri Ortak Toplantısının ardından, 7 Haziran seçimlerinden bu yana Ülkemizde yaşanan savaş ve kaos ortamına ilişkin olarak “ Şimdi Savaşa İnat “Barış” Deme Zamanı” başlıklı bir basın açıklaması yapıldı.
- TMMOB Kadın Çalışma Grubu, 29 Eylül 2015 tarihinde bir basın açıklaması yaparak 10 Ekim 2015 günü “Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi” şiarı ile Ankara’da gerçekleşecek olan Emek, Barış, Demokrasi Mitinginde, yüreği barıştan yana atan herkesle birlikte olacaklarını açıkladı.
- “Kadınlar Barışa Çağırıyor!” sloganı ile KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’li kadınlar tarafından 5 Ekim 2015 Pazartesi günü KESK’te düzenlenen basın toplantısı ile “Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi!” sloganıyla 10 Ekim’de Ankara’da düzenlenecek “Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi”ne çağrı yapıldı.
- TMMOB 4. Kadın Kurultayı “Gericilik ve Piyasa Sarmalında Kadın” teması ile 14-15 Kasım 2015 tarihlerinde İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirildi.
- İzmir'de 14-15 Kasım 2015 tarihlerinde gerçekleştirilen TMMOB 4. Kadın Kurultayı delegeleri tarafından kurultayın ilk günü. "10.10.2015 Ankara, Unutmayacağız, Unutturmayacağız" sloganı ile bir basın açıklaması yapıldı.
· TMMOB Kadın Çalışma Grubu tarafından; 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü dolayısıyla “Kadına Yönelik Şiddete Hayır!” sloganıyla bir basın açıklaması yapıldı.
- TMMOB Kadın Çalışma Grubu, "Akademisyenler Bildirisi" ile ilgili tartışmalar üzerine 28 Ocak 2016 tarihinde bir açıklama yaptı. “Suça Ortak Olmayacağız” Diyen Akademisyenlerin Yanındayız!
- TMMOB Kadın Çalışma Grubu, 29 Ocak 2016 tarihinde “Savaşa Karşı Barışı Savunacağız!” sloganı ile bir açıklama yaptı.
· TMMOB Kadın Çalışma Grubu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla 7 Mart 2016 tarihinde bir açıklama yaptı. “Eşitlik, Özgürlük Ve Barış İçin Israrlıyız!”
- KESK, DİSK ve TMMOB’li kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı. “Yaşam Ve İş Güvencemiz İçin Mücadelemizde Israr Ediyor, Üretiminden Gelen Gücümüzü Kullanarak 8 Mart'ı Alanlarda Karşılıyoruz!”
TMMOB KADIN KURULTAYLARINDA ALINAN KARARLARDAN UYGULAMAYA GEÇİRİLEBİLENLER
TMMOB 40. Genel Kurulu’ndan bu yana, Genel Kurullarda ve TMMOB Kadın Kurultaylarında toplam 159 karar alınmış. Bunlardan 58 karar hayata geçirilmiştir ya da kararların içeriğini kapsayan çalışmalar yapılmıştır.
Bu Kararlar Doğrultusunda Gerçekleştirilen Çalışmalar;
- TMMOB Kadın Çalışma Grubunun Kurulması,
- İKK, Oda ve Şube Kadın Çalışma Gruplarının yaygınlaşması,
- Genişletilmiş Kadın Çalışma Grubu’nun Kurulması,
- TMMOB, İKK, Oda Kadın Çalışma Grupları temsilcileri ortak toplantılarının yapılması,
- TMMOB Kadın Çalışma Grubu tarafından iki dönemdir, kurultay kararlarının hayata geçirilmesine yönelik çalışma programları hazırlanarak TMMOB Yönetim Kurulu’na sunulması,
- TMMOB web sayfasında TMMOB Kadın çalışmalarına ilişkin her türlü bilginin yer aldığı “TMMOB KADIN” başlığında bir sayfanın oluşturularak, güncel tutulması,
- Kadınlar ile ilgili her türlü mevzuatın “TMMOB KADIN” sayfasında yayınlanması,
- TMMOB Kadın Kurultayı’nın 2 yılda bir düzenlenmesi,
- Tüm kadın üyelerin Kurultayın doğal delegesi sayılması,
- Kadın Öğrenci üyelerin kurultaya katılım ve söz hakkının olması,
- TMMOB Kadın Sempozyumu’nun düzenlenmesi,
- TMMOB 1. Kadın Sempozyumu’nun “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konusunda yapılmış olması,
- Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekretaryasının Kurulması,
- Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekretaryasının yönergesinin hazırlanması, TMMOB Yönetim Kurulunca onaylanarak, TMMOB Genel Kurulu’na taşınması ve genel kurulca onaylanması,
- Bazı İKK ve Odalarda “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” eğitimlerine başlanması,
- TMMOB 3. Kadın Kurultayı kararlarının hayata geçirilmesi için İKK Kadın Çalışma grupları ile iş bölümü yapılması,
- TMMOB Kadın Grubu ile iletişimin daha hızlı sağlanabilmesi amacıyla tüm Oda ve İKK Kadın Çalışma Gruplarından bir kişinin belirlenerek iletişim bilgilerinin istenmesi,
- Kadın Emeği Platformu’nda çağrıcı olarak yer alınması, ortak çalışmalar yürütülmesi,
- Merkezi olarak toplantıları İstanbul’da gerçekleştirilen Kadın Emeği Platformu’nun yerellerdeki ayaklarına İKK Kadın Çalışma Gruplarının katılım sağlanması,
- İKK Kadın Çalışma Gruplarının Kadın Platformlarında yer alması,
- KESK, DİSK ve TTB Kadın örgütleriyle ortak çalışmalar yapılarak dayanışma içerinde olunması,
- 8 Mart Dünya Kadınlar günü ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü için basın açıklamalarının TMMOB Kadın Çalışma grubu tarafından yapılması,
- TMMOB Kadın Çalışma Grubu tarafından kadın gündeme ilişkin basın açıklamalarının da yapılmaya başlanması.
ODALARDAKİ KADIN ÜYE ORANLARI
Son iki döneme ilişkin veriler karşılaştırıldığında; ODA Kurullarında görev alan kadın üye oranının yükseldiği görülmektedir. TMMOB ve Odalardaki kadın çalışmalarının yansıması olduğu değerlendirilmektedir.
(31 Aralık 2012 - 42. Dönem)
- Kadın üyelerin oranı % 20,48
- Kurullarda görev alan kadınların oranı %14,69
(31 Aralık 2014 - 43. Dönem)
- Kadın üyelerin oranı % 21,03
- Kurullarda görev alan kadınların oranı % 23,87
Not: Yukarıda özetlenmiş olan tüm çalışmaların detayları ile TMMOB Kadın Çalışma Grubu toplantı tutanakları dahil TMMOB Kadın Çalışma Grubu’na ait her türlü bilgiye TMMOB web sayfasındaki "TMMOB KADIN" başlığı atındaki sayfadan ulaşılabilinir. (http://www.tmmob.org.tr/sayfa/tmmob-kadin)