7. Kadın Kurultayı Sunumu

TMMOB Kadın Çalışma Grubu 2. Başkanı Fatmagül Çıra kurultay süreciyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin yürekli kadınları, sizleri ve konuklarımızı 46.Dönem TMMOB Kadın Çalışma Grubu ve şahsım adına sevgi, saygı ve dostlukla selamlıyorum.  7.Kadın Kurultayımıza hoş geldiniz.

12 yıl önce düzenlenen ilk TMMOB Kadın Kurultayı ile kadın çalışmalarını TMMOB örgütlülüğü içerisinde kurumsallaştıran TMMOB’li kadınlar olarak, o tarihten bugüne 6 Kadın Kurultayı ve 4 Kadın Sempozyumu gerçekleştirdik. 

TMMOB’nin Genel Kurulu sonuçlanıncaya kadar 45.Dönem ve 46.Dönem TMMOB Kadın Çalışma Grubu ile çalışmalarımızı birlikte sürdürdük;  İKK Kadın Çalışma Komisyonu temsilcileri ile ana kurultayımıza yönelik 16.06.2021, 29.06.2021 ve 08.09.2021 tarihlerinde ortak toplantılar gerçekleştirdik. Genel Kurulumuzun ardından 46.Dönem TMMOB Kadın Çalışma Grubu olarak ve İKK temsilcilerimizle ortak toplantılarımızı sürdürdük.  Bu toplantılar sonucunda Ana Kurultay öncesi birlikte belirlenen alt başlıklar doğrultusunda yerel kadın kurultayları yapılmasına karar verildi.   

Ortak toplantılarda 7.Kadın Kurultayı alt başlıkları;

  • TMMOB’de Kadın Örgütlülüğü
  • TMMOB’li Kadınların Eşitlik Mücadelesi* Uluslararası ve TCK Sözleşmeler
  • Pandemi Sürecinde Şiddet
  • Pandemi Süreci Ev İçindeki Dengeleri Nasıl Değiştirdi?
  • İstihdam ve Ücretlendirme Konusunda Cinsiyet Ayrımcılığı, Cinsiyetçi İş Tanımları
  • Genç Öğrenci Kadın Üyelerin Pandemi Sürecinde Yaşadıkları
  • Kadın Çalışmalarının Yerellerdeki Yansımaları, Meslek Odalarındaki Kazanımlar, İlham Veren Çalışmalar
  • LGBTİ+ Bireylerle Dayanışma
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

olarak belirlendi.

Bu konular çerçevesinde 16 İl/İLÇE Koordinasyon Kadın Çalışma Komisyonumuz yerel kurultay gerçekleştirdi.

Yerel kurultaylarımız;

25 Eylül İzmir, 2 Ekim Bodrum ve Mersin, 15 Ekim Aydın,

16 Ekim Eskişehir ve Adana, 17 Ekim Diyarbakır ve Kocaeli,

21 Ekim Balıkesir, 22 Ekim Şanlıurfa, 23 Ekim Malatya ve Bursa,

24 Ekim İstanbul ve Van,  3 Kasım Muğla ve 6 Kasım’da Ankara’da gerçekleştirildi.

16 Ekim’de yapılması planlanan Trabzon Yerel Kurultayı, Covid temaslı vakaların olması nedeniyle ne yazık ki gerçekleştirilemedi.

Yerel Kurultaylarımıza emek veren örgütümüzün mücadeleci kadınlarına teşekkür ediyoruz.

Değerli arkadaşlar,

Ne yazık ki çok karanlık günlerden geçmekteyiz. Kadın cinayetlerinin, kadına yönelik şiddetin, taciz, istismar ve tecavüzlerin büyük bir ivme ile arttığı, taleplerimizin, anayasal ve insan haklarımızın yok sayıldığı, haksızlığın, hukuksuzluğun sınır tanımadığı, karabasan gibi üzerimize çöken bu dönemde, geçmişte olduğu gibi, TMMOB’li kadınların örgütlü çalışmalarının toplumsal önemi bir kat daha artmıştır. Bizler inatla ve ısrarla “SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ, DEĞİŞTİRECEK GÜCÜMÜZ VAR!” diyoruz.

Bu süreçte tüm kadınlarla birlikte TMMOB’li kadınlar olarak “İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR’, ‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ UYGULA” diye mücadele ederken, sesimizi yükseltirken, bir gece yarısı meclis iradesi yok sayılarak İstanbul Sözleşmesi fesh edildi. Sesimizi, sözümüzü engelleyebildiler mi? Hayır!

Bizler 8 Mayıs 2021 tarihinde çevirim içi düzenlediğimiz 4. Kadın Sempozyumumuzda ve alanlarda “İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ!”  diye sesimizi, sözümüzü birleştirdik.

Pandemi döneminde kadına yönelik şiddetin sayısının tolere edilebilir olduğunu söylediler. “KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ DE, ŞİDDETİ TOLERE EDEN POLİTİKALARI DA TOLERE ETMİYORUZ !” dedik ve söylemeye devam edeceğiz.  

Tüm bunların yanı sıra 15 yaşın altındaki çocukların evlilik adı altında, cinsel istismarını, tecavüzünü toplum ve yargı önünde meşrulaştırma çabaları ile TCK 103. Maddesi ile düzenlenmiş olan çocuklara Cinsel İstismar Suçuna Yönelik Cezalarla ilgili af önerileri ara ara gündeme getirilmektedir. “ÇOCUK İSTİSMARININ AFFI OLMAZ!” diye haykırdık, haykırmaya da devam edeceğiz.

İş bölümünün cinsiyete değil, liyakata dayalı olmasını isteyen bizler, tarafı olduğumuz “Erkekler ve Kadınlar Eşit İşlerde, Eşit Ücret ve Sosyal Haklara Sahiptir’ diyen Uluslararası Çalışma Örgütü’nün ILO 100 no’lu sözleşmesinin gereklerinin yerine getirilmesini;  

25 Haziran 2021’de yürürlüğe girmiş olan ‘Çalışma Hayatında Zorbalık ve Tacize Maruz Kalan Herkesi Korumayı ve Güçlendirmeyi Hedefleyen  “ILO 190 NO’LU SÖZLEŞMENİN İMZALANMASINI VE UYGULANMASINI” istiyoruz.

Sevgili arkadaşlar,

Tüm bu hak gasplarına karşı mücadele ederken, örgüt içi çalışmalarımız da devam etmektedir.

5. Kadın Kurultayı’nda alınan 3 no’lu karar uyarınca ve 45. Dönem KÇG Çalışma Programımızda var olan TMMOB’a bağlı odalarda yönetim kurulu ve diğer organlarda görev alan üyelerin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi alması ile ilgili önergeler oda ve şube yönetim kurullarında kabul edilmiş ve eğitimler alınmaya başlanmıştır.  

Yine 31.07.2021 tarihli TMMOB Genel Kurulu’nda kabul edilen önergelerimiz ve 16.09.2021 tarihinde resmi gazete yayımlanan Disiplin Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına dair yönetmelik maddelerini sizlerle tekrar paylaşmak istiyorum;

  • 10.07.2002 tarihli 24811 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TMMOB Disiplin Yönetmeliği’nin Disiplin Cezaları ile İlgili Genel İlkeler Başlığı altında yer alan 3. Maddesinde, disiplin cezalarının verileceği kişilere ilişkin bölüme ‘ psikolojik yıldırma, baskı, her türlü taciz uygulayanlara, cinsiyet ayrımcılığı yapanlara’ verilir cümlesi eklenmiştir.
  • Disiplin Suçları ve Cezalar başlığının altında 9.maddede düzenlenmiş olan MESLEK UYGULAMASININ YASAKLANMA CEZASI ( MESLEKTEN MEN) KISMINA d bendi olarak ‘ mesleki uygulama ve pratiklerde; psikolojik yıldırma/baskı/taciz uygulamak ve cinsiyet ayrımcılığı yapmak’ cümlesi eklenmiştir,
  • İlk İnceleme ve Soruşturmacı Atanması başlıklı 16. Maddesinin b bendine   ‘ Cinsiyet ayrımcılığı ve cinsel taciz bildirimlerinde, Oda Kadın Komisyonunun önereceği bir kadın oda üyesinin soruşturmacı olarak atanması zorunludur. ‘ cümlesi eklenmiştir.
  • Soruşturmanın Yöntemi başlıklı 17. Maddesinin ikinci fıkrasına şu cümle eklenmiştir.’ Cinsiyet Ayrımcılığı ve Cinsel Taciz Bildirimleri ile ilgili soruşturma kapsamında Oda Onur Kurulu’nun değerlendirmesini geliştirmek üzere ODA KADIN KOMİSYONU ve/ veya TMMOB CİNSİYET AYRIMCILIĞI TAKİP SEKRETERYASI’ndan konu hakkında görüş oluşturması istenir ve bu görüş raporu değerlendirme kapsamında dikkate alınır ‘ şeklinde cümle eklenmiştir.

Bu son derece önemli kazanımlarımız için bizleri bir kez daha kutluyorum.

Değerli arkadaşlar,

25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü”.  Patria, Minerva ve María Teresa Mirabal Kardeşlerin, diktatör emriyle vahşice katledilmelerini unutmuyoruz. 1960 yılında öldürülmelerinden bir yıl sonra Dominik Cumhuriyetinde, diktatörlüğün yıkılmasında önemli rol oynayan Mirabal kardeşleri ve demokrasi ve insan hakları yolunda verdikleri onurlu mücadeleyi saygıyla anıyoruz. Mücadeleleri biz kadınlara ışık tutmaya devam edecektir. Kadınların hak mücadelesi sürüyor ve biz bu mücadeleyi sürdürmeye kararlıyız. “MÜCADELE KAZANDIRIR VE BİZ KAZANACAĞIZ!”

Ülkenin ve dünyanın sınav verdiği bu zorlu günlerde, her türlü baskıya, zorbalığa rağmen canı pahasına mücadeleyi bırakmayan tüm dünya kadınlarına selam olsun.

Biz TMMOB’li kadınlar anayasal ve insan haklarımızı korumak için, cumhuriyet değerlerini korumak için, emekten, eşitlikten, özgürlükten, laiklikten yana bir ülke ve barış içinde dünya için mücadelemizi büyütme kararlılığında olduğumuzu bir kez daha haykırıyoruz.

 “HAKLARIMIZDAN, EŞİTLİKTEN, ADALETTEN VAZGEÇMİYORUZ!”

Verimli bir Kurultay olacağı inancıyla TMMOB Kadın Çalışma grubu ve şahsım adına sevgi ve saygılarımızı sunuyorum.

Dostluk ve dayanışmayla…

YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI! YAŞASIN TMMOB ÖRGÜTLÜLÜĞÜ!"