TMMOB'de 40. Dönem Kadın Çalışmaları
40. DÖNEM KADIN ÜYELER ÇALIŞMA GRUBU
40. Dönem Kadın üyeler çalışma grubu Kadına cinsiyetinden kaynaklı olarak uygulanan her türlü olumsuz davranış ve politikalara karşı mücadele yöntemlerini tanımlama ve görüş oluşturma görevi ile Oda temsilcilerinden oluşturulmuştur.
40. Dönem Kadın Üyeler Çalışma Grubu;
- Çevre Mühendisleri Odası
- Elektrik Mühendisleri Odası
- Gıda Mühendisleri Odası
- Kimya Mühendisleri Odası
- İnşaat Mühendisleri Odası
- Jeoloji Mühendisleri Odası
- Maden Mühendisleri Odası
- Makine Mühendisleri Odası
- Ziraat Mühendisleri Odası
olmak üzere sadece 9 Odanın temsilcilerinden oluşmaktadır.
40. Dönem Kadın Üyeler Çalışma Grubu ilk toplantısını 03.12.2008, son toplantısını da 30.01.2009 tarihinde olmak üzere 3 toplantı gerçekleştirmiş ve Odaların kadın üyelere yönelik yaptıkları çalışmalar ile Odaların kadın üye sayıları ve Oda organlarında görev alan kadın üye sayılarına ilişkin istatistiksel veriler oluşturmaya çalışılmıştır.
Yine aynı dönem I. Kadın Kurultayı, “Birlik Ortamında Kadınlar da Vardır” sloganıyla 21-22 Kasım 2009 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Sonuç Bildirgesinde yer alan ve aşağıda sıralanan amaçlar halen tam olarak hayata geçirilebilmiş değildir.
- Beşte birini oluşturan kadın üyelerin dayanışmasını, örgütlenmesini ve temsiliyetini daha güçlü hale getirmek,
- TMMOB ve bağlı odalarında kadın üyelerin çalışmalara nitelik ve nicelik olarak daha etkin katılabilmelerini sağlamak, mesleki ve sosyal açıdan kendilerini geliştirerek ifade edebilecekleri mekanizmaları yaratabilmek,
- Gerek örgütsel gerek toplumsal gelişmede potansiyel kadın enerjisini harekete geçirmek, yönetim kurullarında ve diğer kurullarda kadın temsiliyetini artırabilmek,
- Kadın komisyonlarının yaygınlaştırılmasında etkin olabilmek,
- Diğer kadın ve emek örgütleri, üniversiteler ve ayrımcılık karşıtı platformlarla iletişim ve dayanışma içinde olmak,
- Çalışma hayatı içinde kadın mühendis, mimar ve şehir plancısı meslektaşlarımızın karşılaştığı sorunları belirleyerek çözüm önerileri geliştirmek ve bu çözüm önerilerinin uygulanması için mücadele etmektir.
I. Kurultayımız ile TMMOB’de kadın politikalarının, kadın örgütlenme modelinin oluşturulması ve örgütlülüğünün güçlendirilmesi doğrultusunda önemli bir adım atıldığı vurgulanarak amaçların hayata geçmesinin ancak kadınların örgütlülüğü ve dayanışmasıyla mümkün alacağı belirtilerek aşağıdaki tespitler yapılmıştır.
1) Oda ve/veya TMMOB organları içerisinde aktif olarak görev almak için istekli olmalıyız.
2) Aktif görev almak isteyen kadınlardan, kadınlar olarak hepimiz haberdar olmalıyız.
3) Aktif görev almak isteyen kadınların seçilmeleri için destek çalışmaları yapmalıyız.
4) Görev almak isteyen kadınların seçilip seçilemediğinin takibini yapmalıyız.
5) Aktif görev almak isteyen kadınların karşısına çıkan engelleri tespit edip tüm üyelerle paylaşmalıyız.
6) Aktif görev alan kadınların çalışmalarını planladıkları gibi yürütebilmesi için sürekli destek olmalıyız.
7) Aktif görevlerde çalışan kadınların görevleri sırasında karşılaştıkları sorunlardan haberdar olmalı, çözmeleri konusunda destek olmalıyız.
8) Kadınlar olarak birbirimizi aktif görev almak üzere teşvik etmeliyiz.
9) En önemlisi, kurultaylarımızı gerçekleştirmek için sarf ettiğimiz enerji ve emeğimizi, aldığımız / alacağımız kararların hayata geçirilmesi için de harcamalı ve takipçisi olmalıyız.
41. Dönem Olağanüstü Genel Kurul Kararları
TMMOB 1. Kadın Kurultayı’nın ardından; 24-25 Eylül 2010 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen 41. Dönem Olağanüstü Genel Kurulu’nda aşağıdaki kararlar alınmıştır;
- TMMOB 1.Kadın Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı’nda alınan karar uyarınca; TMMOB 40.Olağan Genel Kurulu’nda kabul edilen fakat hayata geçmeyen Cins Ayrımcılığını Takip Sekreteryası, TMMOB Kadın Üye Çalışma Grubu’nun bünyesinde oluşturularak, başvuruların yapılabileceği, ayrımcılığın, taciz ve mobbingin takip edileceği, hukuksal ve psikolojik destek gerektiği durumlarda kadın örgütleri ve diğer demokratik kitle örgütleriyle işbirliği içerisinde çalışılarak çözümlerin üretileceği bir birim haline getirilmesini öneriyoruz.
- TMMOB birimlerinin her dönem en az bir kadın üye toplantısı düzenlemesini öneriyoruz.
- TMMOB Kadın Üye Çalışma Grubunun her dönem en az 3 kez toplanmasını öneriyoruz.
Cinsiyetçi İş Bölümü ve İşyeri Pratikleri
- TMMOB, bünyesinde ve İKK'lardaki Kadın Üyeler Çalışma Grupları koordinatörlüğünde ve TMMOB temsilcilikleri aracılığıyla; Odalarda ise şubelerdeki Kadın Üye Komisyonları organizasyonlarıyla kadın ve erkek üyelere "Toplumsal Cinsiyet Farkındalığı Eğitimleri" düzenler.
- TMMOB. İş Hukuku ve kamusal alandaki haklarımızın neler olduğu konusunda bilgilendirmek amacı ile paneller, eğitimler düzenlemek, yazılı ve görsel materyaller bastırmak gibi çalışmalar yapar.
TMMOB'de Kadın Örgütlenmesi
- TMMOB, tüm İKK'larında kadın komisyonlarının oluşturulması, bağlı Oda Merkezlerinde ve Şubelerinde kadın komisyonlarının oluşturulması yönünde çalışmalar yapar.
- TMMOB kadın üyelerin bilgilenme ve iletişim ağının güçlendirilmesi sağlamak amacı ile yayınlarında ve web sayfalarında kadın üyelerine özgü düzenlemeler yapar.
- TMMOB kadın üyeleri ile ilgili istatistik bilgileri toplar ve bununla ilgili veri tabanı oluşturur.
- Kadın çalışmalarının sürekliliğini sağlamak ve kadın politikalarının üretilmesi ve yaygınlaştırılması için TMMOB Kadın Kurultayı iki yılda bir yapılır.