MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBESİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ MUTEBER OSMANPAŞAOĞLU’NUN YANINDAYIZ! İKTİDARIN HUKUKSUZ İHRAÇ KARARINI KABUL ETMİYORUZ!

11.09.2023

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz 11 Eylül 2023 tarihinde "Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu’nun Yanındayız! İktidarın Hukuksuz İhraç Kararını Kabul Etmiyoruz!" başlıklı bir basın açıklaması yaptı.

Ülkeyi yönetme kabiliyetini kaybeden AKP, seçim sonrası toplumsal muhalefeti sindirmek ve baskı altına almak için hukuksuz kararlar almaya devam ediyor. Gezi Davası’nda verilen skandal karar, basın açıklamalarına yönelik şiddetli saldırılar, müzik festivallerine getirilen yasaklamalar, gazetecilerin tutuklanması ve sosyal medyaya yönelik sansür çabaları son dönemde yaşadığımız iktidar baskısının göstergesidir.

Uzun yıllardın siyasi iktidarın rant politikalarına karşı kamu çıkarının korunması için mücadele eden TMMOB yönetici ve üyeleri, iktidarın bu baskılarının en büyük hedeflerinden birisi haline gelmiş durumdadır. Yaptığımız birçok açıklama, açtığımız davalar, yayınladığımız raporlar iktidar tarafından hedef alınmakta, kurum ve yöneticilerimiz soruşturma ve cezalarla tehdit edilmektedir.

Mimarlar Odası yöneticilerine ilişkin baskı süreci de aynı şekilde uzun süredir devam etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nda mimar kadrosunda çalışan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu, emekliliğine 35 gün kala devlet memurluğundan, raporlu iken, savunması dahi alınmadan hukuksuzca görevinden ihraç edilmiştir.

İktidar bu kararla sürdürülen demokrasi ve kent mücadelesini baskı altına almayı amaçlamıştır. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, açtığı davalar ve yürüttüğü kamuoyu mücadeleleriyle Ankara’nın kentsel-kamusal varlıklarının ve Ankaralıların haklarının korunmasında önemli bir rol üstlenmektedir. Odamızın açtığı davalar sonucu pek çok rant projesi mahkemeler tarafından durdurulmuş, kamusal varlıkların talan edilmesinin önüne geçilmiştir. Bu durum iktidarı ve rant odaklarını yıllardır öfkelendirmektedir.

Kamu yararı ve meslek ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını canla başla sürdüren Mimarlar Odamızın Ankara Şubesi’nin Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu’nun yanındayız.

Bu ülkenin kamu çalışanları, iktidarın kapıkulu değil, halka hizmet veren emekçilerdir. Kamuya karşı sorumlulukları ve yasalara bağlılıkları, iktidarın çıkarlarının önünde gelmektedir. Siyasi iktidar onuruyla çalışan kamu emekçilerini işi ve ekmeğiyle tehdit etmekten vazgeçmelidir.

İhraç kararını kabul etmiyoruz, Muteber Osmanpaşaoğlu işine derhal iade edilmelidir.

EMİN KORAMAZ
TMMOB YÖNETİM KURULU BAŞKANI