TMMOB, GEÇİNEMİYORUZ MİTİNGİNDEYDİ

02.12.2024

"Geçinemiyoruz! Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz!" çağrısıyla 30 Kasım 2024 tarihinde KESK tarafından düzenlenen mitingde, TMMOB olarak bizler de, “Bütçeden Emeğimizin Karşılığını İstiyoruz” ve “Emeğimize, Mesleğimize ve Haklarımıza Sahip Çıkıyoruz” şiarıyla bir arada Tandoğan Meydanı’ndaydık.

Yönetim Kurulu Başkanımız Emin Koramaz başta olmak üzere, TMMOB kadrolarının yoğun katılımıyla gerçekleşen mitingde “Fatura Emekçi Halka Kesilemez!”, “Bilimi ve Teknolojiyi Esas Alan, Üreten, Kalkınan, Sanayileşen, Hakça Bölüşen Bir Ülke İstiyoruz!” sloganlarımızla şu taleplerimizi iktidara duyurmak için alandaydık;

*Ücretli kesimlerin omzuna yıkılan vergi yükü hafifletilmeli, bütçe gelirleri büyük oranda kâr, faiz ve servetin vergilendirilmesine dayanmalıdır. Dolaylı vergiler düşürülmeli, tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlanmalıdır.

*Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulmalıdır.

*Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan pay artırılmalı, kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme uygulamalarına son verilmelidir. Toplumsal gereksinimleri esas alan planlı bir üretim ekonomisiyle kalkınma ve refaha yol açacak, işsizliği azaltacak kamu yatırımları yapılmalıdır.

*Eğitim, sağlık gibi kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan pay daha fazla artırılmalı, demokratik, bilimsel ve teknik bir eğitim için mutlaka bütçe ayrılmalıdır.

*İş ve istihdam alanındaki tahribatı giderecek bütçe oluşturulmalı, üretimin ithal bağımlılığı azaltacak ve ulusal katma değer zincirini yüksek katma değer üzerinden kesintisiz sürdürmeyi sağlayacak kamu girişimleri yaratılmalıdır.

*Bilimin ve tekniğin rehber alınarak ülke sanayisinin ve teknolojik alt yapısının güçlendirilmesi, mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı meslekli bilgi birikimini ülke kalkınmasına seferber edebilecek kamu yatırımları sağlanmalıdır.

*Herkese temel gelir güvencesi sağlanmalıdır. Eşit işe eşit ücret esas alınarak her türden ücret adaletsizliği ortadan kaldırılmalıdır.

*En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir. Meslektaşlarımızın çalışma hayatında olduğu kadar emeklilik dönemi haklarında da iyileştirme yapılması için bütçe ayrılması elzem bir ihtiyaç haline gelmiştir.

*Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçe hayata geçirilmelidir.

*Mühendis, mimar, şehir plancılarının kamuda istihdam, atama ve güvenceli kadro konusunda ihtiyaca uygun alım talebi yaratılmalı, istihdam artırılmalı ve buna uygun bütçe ayrılmalıdır. Kamunun işlerinin kamu adına görev yapan devlet memurlarınca yapılması, işsiz ve atama bekleyen meslektaşlarımıza kamu istihdamının sağlanması ve ücretlerin de insanca yaşam düzeyine çıkartılması zorunluluktur.

*Kamuda çalışan meslektaşlarımızın özlük haklarında nitelikli kazanımlar sağlayacak önergeler mecliste bekletilmekte, komisyon ve ilgili kurumların değerlendirmelerine sunulmamaktadır. Bütçe kanunu ile birlikte kamuda çalışan meslektaşlarımızın özlük haklarını iyileştirecek adımların da bir an önce atılması şarttır.

Çok sayıda emek ve meslek örgütünün destek verdiği mitingde "Bu saltanat bitecek" vurgusu öne çıktı. Miting alanına on binlerce yurttaşın gelmesinin ardından KESK Eş Başkanları, emekçilerin taleplerini şu şekilde sıraladı:

*Öncelikle bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını, emekçilerin ve emek örgütlerinin bütçe sürecine katılım sağlayabileceği yasal bir düzenleme yapılmasını istiyoruz.

*Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını, kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz.

*Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini, kadınların güvenceli istihdamının arttırılmasını, kadınları şiddetten koruyacak kamusal hizmetlerin genişletilmesini istiyoruz.

*Vergide ve ücretlerde adalet istiyoruz. Bunun için; tükettiğimiz her şeyden alınan KDV, ÖTV gibi tüm dolaylı vergilerin düşürülmesini. Yoksulluk sınırına kadar olan maaşların, birinci vergi diliminde sabitlenmesi ve yüzde 10'a çekilmesini istiyoruz. Vergilerimizden oluşan bütçeden alıp Kamu Özel İş birliği (KÖİ) projelerine, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine aktarılan Hazine garantilerine son verilmesini istiyoruz.  Vergilerimizin, ülkenin kaynaklarının güvenlikçi politikalara, silahlanmaya değil; istihdamın arttırılması, yoksulluğun ve işsizliğin önlenmesi, adaletin, barışın ve demokrasinin tesis edilmesi için kullanılmasını istiyoruz.

*Maaşlarımızda her geçen yıl artan kayıpların karşılanmasını istiyoruz. Asgari ücretin bir işçinin ailesi ile insanca yaşamaya yetecek seviyeye, en düşük emekli aylığının ise asgari ücret seviyesine çıkarılmasını istiyoruz. Biliyoruz ki bunu yapmak için sadece sermaye çevrelerinden almadıkları vergilerin onda biri yeterlidir. En düşük kamu emekçisi maaşının kira, aile, yakacak yardımları ile yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını istiyoruz.
*Sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil gibi hür türlü güvencesiz istihdama son verilmesini, tüm çalışanların güvenceli-kadrolu istihdam edilmesini istiyoruz.

*Eğitimin tüm aşamalarında çocuklarımıza ücretsiz, bir öğün yemek içilebilir su istiyoruz.
Uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan ve temel hakkımız olan; Gerçek Grevli Bir Toplu Sözleşme Yasası talep ediyoruz. Kamuda işe alımlarda, siyasi kayırmacılığa son verilmesini, gençlerimizin işe girmesini engelleyen mülakatın ve güvenlik soruşturmalarının kaldırılmasını istiyoruz. Haksız hukuksuz şekilde KHK'lar ile ihraç edilen tüm emekçilerin derhal görevlerine iade edilmesini talep ediyoruz.

*Eğitim ve sağlık başta olmak üzere tüm kamu hizmetlerinin ücretsiz, anadilinde, ulaşılabilir ve nitelikli hale getirilmesini, bütçelendirilmesini bu alanda özel sektörün teşvikinden vazgeçilmesini istiyoruz."

Konuşmalar, "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz" ve "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganlarıyla tamamlandı.

Miting, Suavi konseriyle sona erdi.