TMMOB ÖĞRENCİ KURULTAYI 2005

ISBN No:

111-999-223

Sunuş

TMMOB 38. Genel Kurulu; "Üniversitelerde mühendislik, mimarlık ve şehir planlaması eğitimi gören öğrencilerin, ilgili odalarının örgütlülüğü altında, yaşama, eğitime ve üniversiteye dair sorunlarını tartıştığı, çözüm yollarını üretmeye çalıştığı bir tarzı, özgür bir platforma taşımak; TMMOB ortamında öğrenci komisyonları ile başlayan ve öğrenci üyelik ile ilerletilen Oda-öğrenci ilişkisini ve örgütlülüğünü geliştirmek; Söz, yetki, karar süreçlerinde öğrencilerin de olduğu özerk ve demokratik üniversite için birlikte tartışmak ve üretmek anlayışını, Öğrenci, Oda ve TMMOB ilişkisinde yaşama geçirmek; Öğrenci üye örgütlülüğünün gelişmesini sağlamak" amaçlarının gerçekleşmesi için; dönem içerisinde bir "Öğrenci Üye Kurultayı" düzenlenmesini kararlaştırmıştır. Birliğimizin 51 yıllık tarihinin bir ilki olarak "TMMOB Öğrenci Üye Kurultayı 2005", 38. Dönem Yönetim Kurulumuzun karar alma süreçlerini işletmesi ve Çevre Mühendisleri, Fizik Mühendisleri, Gıda Mühendisleri, Harita ve Kadastro Mühendisleri, İç Mimarlar, İnşaat Mühendisleri, Jeofizik Mühendisleri, Jeoloji Mühendisleri, Kimya Mühendisleri, Maden Mühendisleri, Makine Mühendisleri, Meteoroloji Mühendisleri, Peyzaj Mimarları, Şehir Plancıları, Tekstil Mühendisleri, Ziraat Mühendisleri Odaları olmak üzere toplam 16 Odamızın öğrenci üyelerinin katılımı ile 26 Kasım 2005 tarihinde Ankara‘da gerçekleşmiştir. Kurultay‘da; Odaları adına katılan, Oda sunumlarını gerçekleştiren, Oda adına konuşan tüm öğrencilerimiz, Odalarına karşı olan sorumluluklarını yerine getirmenin dışında, bir şekilde TMMOB ile tanışmış ve kişisel tarihlerinde, anılarının içerisinde önemli bir yer tutacak olan önemli bir etkinliği birlikte gerçekleştirmişlerdir. Kurultay‘da görülmüştür ki: TMMOB dün olduğu gibi bugün de, bağımsız-demokratik-özerk üniversite mücadelesi veren öğrencilerin yanındadır. TMMOB‘nin kendi iç dinamikleri ile yarattığı bağımsız kürsü, öğrencilerimizin de kürsüsüdür. Mezun olduklarında Odalarımıza üye olacak öğrenci arkadaşlarımız, yarın Odalarımızın ve Birliğimizin yöneticileri olacaklardır. Örgütümüze, ülkemize ve bizlerin geleceğine sahip çıkacak olanlar, yaşanan süreci öğrencilik döneminden itibaren görmeli ve gecikmeden sorumluluklarını yerine getirmelidirler. TMMOB Öğrenci Kurultayı, mevcut sorunları ve çözüm arayışlarını gündeme getirmenin dışında, örgütümüzün gelecek dönemler yöneticilerinin de şimdiden bilinmesini sağlayan bir etkinlik olmuştur. Kurultay‘da öğrenci arkadaşlarımız şunları da algılamıştır: TMMOB kendi kültürü içinde, demokratik tartışma kültürü içerisinde, kendi yazdığı ana yönetmeliğinin ve kendine ait yasasının dışında, kendini, ilkeleri ile birlikte açıkça ifade edebilen, açık ve şeffaf bir örgüttür. Gene algılanmıştır ki; Üyelerinin sorunlarını çözmek için harcanan yoğun çabanın yanı sıra, üyenin sorunlarının toplumsal sorunlardan ayırt etmeyen, emekten ve demokrasiden yana tavrını ifade eden ve güçlendiren, toplumsal sorumluluğu gereği toplumsal muhalefetin içinde yer alan TMMOB; bugün de, dünyada ve ülkemizde yaşananlara seyirci kalmayarak, savaşa karşı barışı, eşitsizliğe karşı adaleti, şiddete karşı kardeşliği, sömürüye karşı emeği savunmaya, başka bir Türkiye ve başka bir dünya mücadelesinde onurlu ve dik yürüyüşünü sürdürmeye devam edecektir. Biz biliyoruz: Bu mücadelenin geleceği, ona sahip çıkan ellerle, öğrencilerimizle, genç arkadaşlarımızla şekillenecektir. Bizler öğrenci arkadaşlarımıza güveniyoruz.

Mehmet SOĞANCI
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı